Váratlan helyről érkezett a megerősítés: „Magyarországnak joga van ehhez!”

2024. szeptember 13. 10:43

Az észt uniós politikus szerint nem elvi vagy stratégiai kérdés, hanem politikai lépés, hogy Ursula von der Leyen kritizálta Orbán Viktor békemisszióját, Emmanuel Macronnak viszont nem mondott semmit.

2024. szeptember 13. 10:43
null

Nyitókép: AFP/Ludovic Marin

Ursula von der Leyen bizottsági elnök nem bírálta Emmanuel Macront, amiért a háború kezdetén megpróbált tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Úgy tűnik tehát, hogy ez kevésbé elvi vagy stratégiai kérdés, mint inkább egy újabb politikai lépés egy ideológiai ellenféllel szemben – jelentette ki Jaak Madison észt uniós politikus a Junge Freiheitnek adott interjúban Orbán Viktor békemissziójával kapcsolatban.

Ahogy Észtországnak is van, vagy legalábbis kellene lennie saját külpolitikájának, amely nem követi a Bizottság iránymutatásait, úgy Magyarországnak is joga van ehhez

– szögezte le Madison.

Margus Tsahkna, Észtország külügyminisztere korábban azt állította, Orbán Viktor az Európai Unió többsége helyett az orosz érdekeknek megfelelő döntéseket hoz Ukrajnával kapcsolatban. Sőt: az ország azon nyolc állam közé tartozik, amely levélben panaszkodott Magyarországra.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakegyittlako
2024. szeptember 13. 19:54
Ez az unio már régen nem az amiért létrejött. Anno még volt értéke, öröm volt csatlakozni, de ez már a múltté. Ez is az amerika érdekszféra lett, most a kampós orrú vezetők diktálnak. Nekik nem érdekük egy jól funkcionáló közösség, mert az ellent tud állni a világhatalmi törekvéseknek. Lassan a sok hülye ráébred erre, de már késő lesz.
pollip
2024. szeptember 13. 12:42
Van olyan észt, akinek osztották észt.
ben2
2024. szeptember 13. 12:16
Valójában az egész Európai Parlamentet fel kellene oszlatni, az EU alapszerződését újratárgyalni és visszatérni a szigorúan gazdasági és kereskedelmi együttműködéshez. Az egész EP lényege az lett volna, hogy szinkronizálja a tagországok jogrendszereit, hogy senki se tehessen szert unfair versenyelőnyre azáltal, hogy az évtizedeken át kivívott civilizációs vívmányokat ignorálja. (Pl. lazít a környezetvédelmi szabályokon vagy a munkavállalók jogain.) A jog szinkronizáció viszont nem jelentheti azt, hogy ha az egyik tagállam belpolitikai okokból lábon lövi a saját gazdaságát, akkor a többinek kötelező legyen követni. Márpedig az EP pontosan ezt csinálja: ha a franciák vagy a németek belpolitikai okokból elkövetnek valami baromságot és az piaci hátrányt jelent a számukra, akkor az EP és a Bizottság feladatának érzi, hogy azonnal lenyomja az összes tagállam torkán. Na ennek kellene egyszer és mindenkor elejét venni.
Aerion
2024. szeptember 13. 11:51
Nem az államok tiltakoznak, hanem a hatalmat birtokló moslék. Az a meglepetés, hogy NEM MINDENKI moslék, még Észtországban sem? Szerintem inkább természetes fejlemény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!