Váratlan: Brüsszelből dorgálták meg alaposan Zelenszkijt

2024. szeptember 13. 16:58

A populizmus és a türelmetlenség nem jó dolog, Volodimir – a kormányalakítás verte ki a biztosítékot a Politicónál, nem kicsit, nagyon. S ami még keményebb: a kurszki ellentámadásról is vallottak.

2024. szeptember 13. 16:58

Nyitókép: AFP/Ercin Erturk / Anadolu Agency

Lecserélgetett miniszterek övezték az ukrán kormányátalakítást, köztük olyan emblematikus figuráké, mint Dmitro Kuleba külügyminiszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Minderre azután került sor, hogy az ukrán elnök mandátuma jócskán lejárt, voltaképpen tavasz óta várta mindenki, hogy átalakítsa a kabinetet.

De nem így.

„A mostani hatóságok minden akciója az elnök és hivatalának rendszerszintű hatalmi központosításáról szól” – ezt pedig már az ellenzéki Európai Szolidaritás párt képviselője mondta el a Politicónak annak korábbi cikkében, körülbelül egy hete.

Ezt is ajánljuk a témában

S most ismét írást szentelt a brüsszeli lap Zelenszkij kormányátalakításának, ami, mint írják, a legnagyobb változtatás az orosz offenzíva kezdete óta. Egy névtelen hivatalnok igyekezett árnyalni a képet a lapnak, mondván, „ez mindössze néhány kirakatszemély lecserélése”.

Kivéve Kulebát és egyébként ettől függetlenül leváltott Volodimir Kudrickij nemzeti energetikai hálózati vezetőt. Előbbi bennfentesek szerint azért kellett, hogy távozzon, mert felbosszantotta Zelenszkij nagyhatalmú kabinetfőnökét, Andrij Jermakot, aki nagyobb ellenőrzést akar a minisztérium felett.

Az átalakítás kapcsán pedig nagyon az elvárások, legkésőbb tavasz óta, a vezetők pedig egyre komolyabb presztízsveszteségeket szenvedtek el – és

a lap ezúttal feketén-fehéren leírja: a kurszki ellentámadás mögött is ez az ok állhat.

Sőt.

„A kurszki razziának pusztán politikai céljai voltak, és valójában semmiféle katonai célja nem volt” – mondta Mikola Knyázickij ellenzéki képviselő.

„Természetesen feldobta a kedvünket a kurszki hadművelet. De sok olyan problémánk van, amelyeket figyelmen kívül hagynak” – mondta, példának hozva fel a kiürülő országot.

Sajnos az átalakítás nem enyhít Zelenszkij „erősen személyre szabott és egyesek szerint autokratikus kormányzási módja miatti, régóta meglévő aggodalmakon” – írja a lap, hozzátéve, beleértik ebbe a barátok és ismerősök belső körétől való függését, akik nagyrészt elszámoltathatatlanok, és vesztegetési botrányok is övezik a nevüket.

Kuleba távozása is erre utal, hogy az elnök hatalmát megkérdőjelező embereket eltávolítják. Így volt ez a sikeres és népszerű, majd londoni nagykövetségre száműzött Valerij Zaluzsnij tábornokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindketten jól feküdtek a Nyugatnál, és mindkettejük távozása nyugtalanságot okozott, noha a nyílt vitákat Ukrajnában mellőzik, attól tartva, hogy az orosz propaganda felhasználná azokat. Mindenesetre beszédes, hogy Kulebától milyen szép szavakkal búcsúztak a nemzetközi partnerek.

Kudrickij kirúgása az Ukrenergo éléről ugyancsak visszatetszést keltett, elvégre ő eddig kívül állt a politikusok körén, és ez most veszélyben van, ezzel együtt,mint aggódó hangok felvetették, kockáztatják a nyugati támogatást az Ukrenergo és Ukrajna energiabiztonsága tekintetében. A Politico egyébként Kudrickijt is megszólaltatta, aki szerint Zelenszkijék már az orosz támadás előtt is próbálkoztak kiterjeszteni befolyásukat az Ukrenergóra.

 Az ő elbocsátása nem személyes ügy volt,

„az egész a hatalom központosításáról szól, és elmondhatom, ha nem működtünk volna függetlenül az elmúlt két évben, nem tudtuk volna fenntartani a rendszert.”

Egy múlt hónapban végzett közvélemény-kutatás szerint pedig az ukránok több mint fele úgy gondolja, hogy Zelenszkij hivatala túlzott befolyást gyakorol az állami és bűnüldöző szervekre, bíróságokra, korrupcióellenes szervekre, valamint parlamentre.

Zelenszkij támogatói persze a háború miatt szükséges kemény kéz politikájáról beszéltek, ugyanakkor ismét előkerült Winston Churchill, akire előszeretettel szoktak hivatkozni az ukrán elnök kapcsán – ám most abban a kontextusban, hogy a brit miniszterelnök a második világháború idején is olyan miniszterekre támaszkodott hadikabinetjében, akiket támogatott a lakosság s akik kiegyensúlyozott irányítást tettek lehetővé.

S így a Politico értékelése: Zelenszkij a háború óta semmit sem tett annak érdekében, hogy csillapítsa populista, türelmetlen hozzáállását a kormányzással szemben; kritikusai pedig régóta bírálják a posztszovjet mentalitása miatt, amely lerombolja az innovatív, független polgárok ellenálló képességét merő hatalomvágyból éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 13. 21:02
Mennyi euróba fáj neki a dorgálás.? Taurust nem kap csak belőve. Örüljön, hogy nem a villái felé.
Treeoflife
2024. szeptember 13. 20:06
Olyan sokszor gondoltuk, hogy most kapott selyemzsinórt... ha mind az lett volna, akkor már copfot is fonhatna belőle. Sajnos, amíg tűzszünet nem lesz, addig ez a bitang a helyén fog maradni. Béketárgyaláson Ukrajnát már nem ő fogja képviselni - az inkább érdekes lesz, hogy ki lesz az? Az fogja meghatározni vagy jelezni, hogy Ukrajna milyen irányú ill. arányú felosztást kell elszenvedjen.
auditorium
2024. szeptember 13. 19:38
A Politicot Washingtonból irják. Az amcsiknak nem tetszik Puty. kijelentése, ha használják az ukránok a hosszútávú amcsi rakétákat orosz területen, akkor ez "a Nato és Oroszország háborúját jelenti következményekkel". Közben azt is látták, h. az ukr. honvédő háború támadóvá válik orosz területen és Z. tetszésszerint leváltott, kicserélt sok emberét, közöttük Kulebát is, a 18-6O éves férfiakat pedig erőszakkal begyűjtik a harcra, nincs mese. Az sem tetszhet, h. Z. már megmondta: novemberig tart a háborújuk. Utána varázsütésre béke lesz ???
Kovács Ubul
2024. szeptember 13. 19:21
Pedig mekkora Kuleba-rajongók voltatok, az anyátok redvás picsáját. (Háborúban NINCS szavazgatás meg kormányváltás, próbáljátok már a csökött fidesZnyik agyatokkal felfogni, musZkafaszszopó beteg állatok ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!