Úgy tűnik, Zelenszkijt elöntötte a vörös köd: Zaluzsnij helyetteseit is eltávolítaná

2024. február 06. 14:20

Nincs kizárva, hogy teljes tisztogatásba kezd az ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erőknél.

2024. február 06. 14:20
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erők (SZBU) főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij helyetteseit is el kívánja bocsátani – állítja Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő.

A Telegram üzenetküldő csatornán a politikus azt írta, hogy 

Zaluzsnijjal együtt elbocsátani tervezik az összes helyettesét: Moiszjukot, Balant, Zabrodszkijt.

Evhen Moiszjukot Oroszországban a Donyec-medence lövetésével vádolják, amelyben több mint százan meghaltak vagy megsebesültek. Az orosz belügyminisztérium 2023 augusztusában körözést adott ki ellene. Mihajlo Zabrodszkij részt vett a kijevi haderő Donyec-medencei hadműveletében, 2017-2019-ben az SZBU légideszant csapatainak parancsnoka volt. Mikola Balan pedig 2022-ig az ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka volt – emlékeztetett a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán államfő a RAI olasz tévécsatornának adott interjújában korábban elismerte, hogy átalakítást fontolgat az ország katonai vezetésében. Hangsúlyozta, hogy a hadsereg vezetése mellett szerinte az ország teljes vezetői apparátusának személyi megújítására is szükség van. 

Az ukrán tömegtájékoztatási eszközökben és a közösségi hálózatokon január 29-én jelentek meg a Zaluzsnij lemondásáról szóló, forrásokat idéző jelentések. Aznap – értesülések szerint – Zelenszkij javasolta a főparancsnoknak, hogy önként nyújtsa be lemondását. Boriszlav Bereza, a törvényhozás (Verhovna Rada) egykori képviselője szerint Zaluzsnijnak felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő ezt visszautasította. Egy nappal korábban Evhen Sevcsenko parlamenti képviselő viszont azt mondta, Zaluzsnij elfogadta, hogy londoni nagykövet legyen.

(MTI)

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2024. február 06. 20:32
A nemzetközi helyzet és az EU-értékek fokozódnak....
Stingary76
2024. február 06. 19:25
Szegényt már Sean Penn se látogatja..
salmonella
2024. február 06. 18:16
Eljön a hosszú kések éjszakája.
Csigorin
2024. február 06. 18:14
a Fuhrer akasztgatja a tabornokokat, hatha azzal meg lehet allitani az orosz gozhengert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!