Továbbra sem enyhül a háborús pszichózis nyugaton

2024. szeptember 05. 21:57

Brüsszel nemhogy csökkenteni próbálja a feszültséget, hanem még olajat is önt a tűzre.

2024. szeptember 05. 21:57
null
Kaszab Zoltán
Facebook

Nyitókép: AFP/Jevhen Maloletka

„Egyre több a riasztó fejlemény az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban akkor is, ha a frontra tekintünk és akkor is, ha Ukrajna nyugati támogatóit nézzük. Közben a nyugati elit továbbra is igyekszik csírájában elfojtani a békepárti próbálkozásokat.

Mindkét háborúban álló fél oldaláról egyre szomorúbb képet fest a harcok állása. Az oroszok a Donyec-medencében különösebb ellenállás nélkül nyomulnak előre és egyre nagyobb területet foglalnak el Ukrajnából. Egyes elemzők szerint itt közel az ukránok összeomlása és vannak más szakaszai is a frontnak, ahol kijevi szemszögből nézve elkeserítő a helyzet. Közben érdekes módon az ukrán erők továbbra is tartják magukat az orosz Kurszk megyéből elfoglalt részeken, bár ez részben annak is köszönhető, hogy Moszkva egyelőre nem fordít különösebb energiát arra, hogy kiűzze innen az ukránokat. Ami ennél sokkal szomorúbb, hogy mindkét fél egyre erővel támadja a másik hátországát. Szinte mindennapossá váltak az ukrán drón- és az orosz rakétatámadások, amelyek a civil, polgári lakosság életét nehezítik meg.

Éppen azokét, akik semmit nem tehetnek erről az öldöklésről. Azokét, akik a békében érdekeltek és békét szeretnének. Azt a békét, ami most ismét egyre távolabbinak tűnik. Moszkva ugyanis a kurszki betörések előtt már egészen hajlandónak mutatkozott a tárgyalások megkezdésére, az ukrán offenzíva után azonban teljesen elzárkózott ettől és nem is látszik olyan fejlemény, amely a közeljövőben az álláspontja megváltoztatására kényszerítené.

Eközben a helyzet Kijevben is egyre forrósodik. A napokban 24 órán belül Zelenszkij kormányának 4 minisztere mondott le, köztük eddigi egyik legszorosabb szövetségese, Dmitro Kuleba, a külügyi tárca vezetője. A távozások és az újabb kényszerű kormányalakítás hátteréről keveset tudunk, de könnyen lehet, hogy az ukrán állam és az ukrán vezetés válságának egy újabb tünetét látjuk. Ami szintén nem sok jót feltételez Ukrajna hosszú távú esélyeit illetően.

Közben az egyre fokozódó helyzetben egyre nagyobb felelősség hárulna a nyugatra, hogy hűtse a kedélyeket. Ezzel szemben mit látunk? Lengyelországban ismét előkerült az a kérdés, hogy vajon lelőhetik-e már Ukrajna felett az orosz rakétákat? És míg korábban Varsó elutasító volt a felvetést illetően – hiszen ez akár a háború kiterjedésével is együtt járhat – addig most sokkal engedékenyebb hangot üt meg. Közben Brüsszel már arról szövöget terveket, hogy hogyan lehetne ukrán területen kiképezni nyugati tiszteknek a katonákat, vagy hogy hogyan lehetne újabb forrásokat átcsoportosítani a harcok folytatására. Brüsszel tehát nemhogy csökkenteni próbálja a feszültséget, hanem még olajat is önt a tűzre”.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 06. 12:53
Bezzeg Magyarországon...😱
csakegyittlako
2024. szeptember 06. 12:31
Szomorúan olvasom a Magyar honfitársaim kommentjeit. Tényleg nem láttok tovább az orrotoknál? Moszkva dehogy akar tovább menni nyugatra. Nem hülye a vén medve, hogy ne tudná: Egy ilyen atrocitás a bolygó pusztulását idézné elő. Ti nem láttok? Csak védekezik, és élni akar. Ukrajna mocskos módon szövetkezve hátba támadta, és felrúgott mindent, amerika és a nemzetközi kampós orrú elit parancsára. Ez nem az ő, nem a mi háborunk, hanem az Usa provokációja. Mint mindig, mindenhol. Ez már hosszú ideje így van. Ahol valamilyen konfliktus van, ott amerika keze száz hogy benne van. Ébresztő. Lássatok, ne csak nézzetek.
recipdoki
2024. szeptember 06. 08:44 Szerkesztve
Szerintem is ,Orbánt keresztrefeszíteni és végighordozni Európa országaiban mint elrettentő példát Nagyonhülye 😁,ha az ukránok nem állnának ellen az orosz agressziónak ,a segítségül küldött fegyverekkel,az oroszok megszállnák kelet -európát 😁,biztos szeretnél egy ruszki századot a nődön,örüljön hamár te fatökű vagy 😜 Európa,ahogy Mo-g sem soha nem volt keresztény, és az emberi szabadság néha attól fejlődött, hogy a katolikus egyház ellene volt. Ezerszáz száz éve is csak az EU pénzért lettünk keresztények A FideSS folyton a békéről papol, de azt nem teszik hozzá, hogy milyen békére gondolnak ők....Egy pontosan olyan békére mint Oroszország, ami azt jelenti, hogy Ukrajna feladja a területeit és demilitarizált övezetté válik ami nem csatlakozhat még az EU -hoz sem.. Ez a Putler és pincsije Vitya békéje
Galerida
2024. szeptember 06. 07:57
Majd ha afganisztáni mintára az USA kettesben hagyja Európát a medvével, elérkezik a beszarás állapota, mert a migránsok nem fognak értük harcolni, a saját fiatalságuk meg pláne nem és különben is csak pofázásra alkalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!