Törökország is csatlakozna a BRICS-hez

2024. szeptember 02. 14:58

Erdogan a lépéssel még jobban eltávolodhat a Nyugattól.

2024. szeptember 02. 14:58
Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Rize

Nyitókép: Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU / Anadolu via AFP

Törökország hivatalosan kérvényezte, hogy csatlakozhasson a BRICS-hez. Recep Tayyip Erdogan elnök kormányának álláspontja szerint a geopolitikai súlypont egyre inkább eltolódik – mondták a Bloombergnek a döntés hátterét ismerő személyek. 

Az ország diplomáciai lépései tükrözik Erdogan azon törekvését, hogy egy többpólusú világban fontos, hogy minden oldallal jó kapcsolatot ápoljon, miközben továbbra is teljesíti NATO tagságból fakadó kötelezettségeket – mondták a Bloomberg forrásai.

„Törökország akkor válhat erős, virágzó, tekintélyes és hatékony országgá, ha egyszerre javítja kapcsolatait Kelettel és Nyugattal” 

– mondta Erdogan a hétvégén Isztambulban.

A Brazília, Oroszország, India és Kína, valamint Dél-Afrika nevét viselő BRICS-csoportosulás a legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömöríti. Az év elején négy új taggal bővült, amikor Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia és Egyiptom is csatlakozott a csoporthoz.

A csoport további bővítéséről az oroszországi Kazanyban október 22-24. között tartandó csúcstalálkozón tárgyalhatnak. Malajzia, Thaiföld és Törökország közeli szövetségese, Azerbajdzsán is a csatlakozni kívánó országok között van.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2024. szeptember 04. 10:52
Törököknek Unióban helye nincs!!! A török invazív nép a legmocskosabb történelmi bűnökkel. Aztán persze a mai Törökország nem ez. Vannak országok ahol a török kisebbség már 3 -5%-ot is eléri. Ők még az araboknál is durvábbak. Tudja is ezt az unió-nem veszi fel. Oké. Csak legyen korrekt mondja meg neki. Erdogán ért a szótlanságból. Persze a dollár letörésnek Usán kívül mindenki örül. Mi is. Ha bekerülnének az Unióba. Két hét múlva a magyar falvak lakosainak 8-10%-a török lenne. Sokan nem tudják kik ők. Brutál invazív nép. Még a kínaiaknál is jobban és mindenki fél tőlük.
rasdi1
2024. szeptember 02. 18:18
Úgy látszik a törököknek telik egy új Kemal Atatürkre. Második alkalom az I. vh. után, amikor krízis helyzetben velünk ellentétes utat választ Törökország. Először szembeszállás a párizskörnyéki békeszerződéssel (ez volt Kemal Atatürk), míg mi a Károlyi-kormány majd a Tanácsköztársaság következtében nem tehettünk mást, mint elfogadni. Most mi EU-csatlakozásunkkal szembeköpve több évszázad hőseinek emlékét odadobtuk szuverenitásunkat egy szemmel látva hanyatló világnak. Törökország pedig egy feltörekvő társasághoz akar csatlakozni, amelyiknél (legalábbis egyelőre) sokkal kevésbé akarják elnyomni a tagok önrendelkezését.
Tapeino
2024. szeptember 02. 18:02
Sietnünk kéne nekünk is, amíg van felvétel....
Zjzj
2024. szeptember 02. 17:28
Mar csak zorbania hianyzik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!