Tony Blair már egészen másképp látja: hirtelen aggódni kezdett a háború miatt

2024. szeptember 08. 14:59

A volt brit miniszterelnök szerint a Brexit megbukott, és tömeges bevándorlást váltott ki, felcserélték a fiatal, dolgozni képes európaiakat az Ázsiából, Afrikából érkező menekültekre.

2024. szeptember 08. 14:59
BRASILIA, FORMER UNITED KINGDOM PRIME MINISTER TONY BLAIR ON ARRIVING FOR AUDIENCE WITH PRESIDENT LULA

Nyitókép: Mateus Bonomi / AGIF / AGIF via AFP

Tony Blair pusztító kritikát fogalmazott meg a Brexit kudarcáról az Independentnek adott nyilatkozatában, és azt mondta, ahelyett, hogy Nagy-Britannia visszavette volna az irányítást, tömeges bevándorlással szembesült. „Felcseréltük az Európából érkező fiatalabb, általában egyedülálló embereket, akik a vendéglátásban, a technológiában és más ágazatokban dolgoznak, az Ázsiából és Afrikából érkező, sokkal nagyobb mértékű bevándorlással” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

A volt kormányfő a torykat bírálta, amiért 14 éven át a politikát az elvek elé helyezték, ami olyan instabil időszakhoz vezetett, amilyenre Margaret Thatcher 1979-es hatalomra kerülése óta nem volt példa. Szerinte a toryk a szélsőséges euroszkepticizmus révén a thatcherizmust egyfajta nacionalizmussá torzították.

Blair sürgette Sir Keir Starmer jelenlegi brit kormányfőtt, hogy javítsa meg a kapcsolatot az EU-val, miközben arra figyelmeztetett, a nyugati vezetőknek fel kell készülniük egy esetleges globális háborúra egy olyan világban, amelyet az Amerika és Kína közötti feszültség, valamint Vlagyimir Putyin „téveszmés” ukrajnai inváziója destabilizál.

Blair prioritása mindig is az volt, hogy „Amerika legközelebbi szövetségese” legyen, továbbá az, hogy megerősítse az Egyesült Királyság befolyását az Európai Unióban, és a nemzetközi segélyek révén terjessze a „puha hatalmát”.

Az évszázad közepére három szuperhatalom lesz - Amerika, Kína és India. Minden más ország kicsi lesz hozzájuk képest”

 – jelentette ki.

A Brexitről azt állította, nem váltotta be egyetlen nagy ígéretét, a bevándorlás csökkentését, és rendkívülinek nevezte, hogy az EU-ból történő távozás éppen növelte a bevándorlást, mivel

a legfrissebb adatok szerint a nettó migráció 2022-ben elérte a 764 ezer embert.

Blair számára prioritást élvez a „téveszmés” Vlagyimir Putyin és az ukrajnai inváziója által okozott potenciális globális válság, és arra figyelmeztetett, a Nyugatnak szembe kell szállnia a Kremllel, és határozottan támogatnia kell Kijevet. „Putyin azt hiszi, hogy mindig túlélheti a Nyugatot, hogy a Nyugatnak nincs kitartása. Bizonyítékot kell szolgáltatnunk – és Ukrajna a teszt –, hogy igenis van” – mondta.

„Olyan emberek, akiknek a véleményét tisztelem, azt mondják, szinte háború előtti időszakban vagyunk” – közölte az egykori politikus. „Ha valaha is egy nagyobb globális konfliktusba kerülünk, az szinte biztosan az amerikai-kínai viszony megromlásának következménye lesz” – fogalmazott. De továbbra is optimista marad, szerinte nehéz elhinni, hogy akár Amerika, akár Kína akar egy ilyen konfliktust, az ázsiai országnak hatalmas érdeke a stabilitás. 

Mégis, amit Oroszország tett Ukrajnában, megváltoztatta a hagyományos bölcsességet”

 – állította. Úgy véli, aggódni kell, mert vannak olyan gyújtópontok is, mint Tajvan. „Egy ilyen konfliktus következményei pusztítóak lennének, ezért remélem, hogy az emberek nem teszik meg, de minden eshetőségre fel kell készülni” – tette hozzá. Az amerikai elnökválasztásról azt mondta, bárki is győz, a Starmer működőképessé fogja tenni a kapcsolatot. De úgy véli, nem választhatjuk meg egy másik ország vezetőjét, együtt kell dolgozni vele.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
free-1
2024. szeptember 09. 10:05
El se olvasom. Háborús bűnöst meghallgatni/olvasni bűn!
nnjohn
2024. szeptember 09. 05:54
A nagy birodalmi központok közül Britannia produkálja a legnagyobb elszegényedést. Észre sem veszi az elitjük, hogy az amerikai oligarchia csicskájaként hogyan vonják el a brit emberek pénzügyi és egyéb vagyonát.
Beszélgető
2024. szeptember 09. 03:11
A szarfaszú britt csak hörgi a gazdái ótvaros mantráját az orosz ellenes, kína ellenes lózungokat. Közben meg picsog, hogy a nagy kényszer jópofiságban a rohadt szigetét is roham alá vonták a fekák, meg arabok! Ideje észre vennie, hogy az amerikai pite nem almával volt töltve, hanem lószarral! És ez amerika legszorosabb szövetségese! Mit szánnak akkor a többinek?
Takagi
2024. szeptember 08. 22:11
Hiteltelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!