Teljesen kicsúszott a demokraták kezéből a munkásosztály, Trump a baloldali gazdaságpolitika felé fordulhat

2024. szeptember 11. 08:53

Vance alelnökjelöltsége új irányt jelez a republikánusok számára.

2024. szeptember 11. 08:53
null

Nyitókép: Jim WATSON / AFP

Steven Davies gazdaságtörténész a CapX hasábjain rámutatott, hogy Donald Trump a szocialista gazdaságpolitikai irányában fordulhat. Davies szerint ez jól tükröződik J. D. Vance alelnökjelöltségével, amely szimbolizálja a Republikánus Párt és általánosságban az amerikai jobboldal 2016 óta történő átalakulását. A folyamatot nagy mértékben meghatározta, hogy a Demokrata Párt már Trump első elnöksége előtt magára hagyta a „rozsdaövezetnek” nevezett amerikai munkásosztályt.

A szerző szerint ilyen drámai változás a párt irányvonalában legutóbb egy generációval ezelőtt történt, amikor a Republikánus Párt a szabadpiaci és „fúziós” álláspont felé tolódott el, ötvözve a gazdasági liberalizmust a szociális konzervativizmussal. Most azonban egyik sem áll már középpontban.

Davies szerint Trump Vance kiválasztásával két fontos célt ér el: egyrészt megszilárdítja támogatottságát a „rozsdaövezet” ingadozó államaiban, mint Ohio, Pennsylvania és Michigan, másrészt világos üzenetet küld a párt szabadpiaci és nagyvállalati szárnyának is, miszerint nem hajlandó kompromisszumra. Ez a döntés egyértelművé teszi, hogy 

a Trump vezette Republikánus Párt immár egyértelműen nacionalista és populista irányt vett.

Gazdasági nacionalizmus és állami beavatkozás

A Vance által képviselt politika már domináns a Republikánus Pártban, amelynek a történész szerint négy fő pillére van. Az első a gazdasági nacionalizmus, különösen a protekcionizmus, amely a párt programjában is hangsúlyosan jelenik meg. A második az állami beavatkozás kiterjedt szerepe a gazdasági fejlődés irányításában, amelyben a piac láthatatlan keze helyett a kormányzat látható keze dominál. A harmadik pillér szerint a gazdasági politika célja nemcsak a növekedés és a fogyasztás, hanem a nemzeti hatalom és identitás erősítése is. A negyedik fontos elem a feldolgozóipar előnyben részesítése, valamint a pénzügyi és technológiai ágazatokkal szembeni ellenséges hozzáállás.

A Vance által képviselt politika emellett az aktív kormányzati szabályozásra és trösztellenes fellépésre helyezi a hangsúlyt, különösen az olyan nagy technológiai cégekkel, mint a Google és a közösségi médiavállalatok.

Az elmúlt nyolc év politikai átrendeződése nyilvánvalóvá tette, hogy a szabad piacok és a szociális konzervativizmus Reagan-féle „fúziós” koalíciója halott. Vance alelnökjelöltsége egyértelműen jelzi a párt elmozdulását a szabadpiaci gazdaság helyett a hamiltoni gazdasági nacionalizmus felé. Ráadásul a kulturális konzervatívok számára fontos kérdések, mint az abortusz és a melegházasság, már nem képezik a program részét.

Új Republikánus Párt születik

Trump és Vance pragmatikus álláspontot képviselnek az abortusz kérdésében: elutasítják a teljes tiltást, miközben ellenzik a késői terhességmegszakítást. Ez a hozzáállás illeszkedik az amerikai közvélemény többségének álláspontjához, és tükrözi a két politikus meggyőződését, miszerint a szociális konzervativizmus és a szabadpiaci gazdaság már nem központi kérdés számukra.

A Republikánus Párt új identitása világosan körvonalazódott: egy populista, plebejus és elitellenes irányvonal, amelyet Vance személye testesít meg. Ahogyan Julius Caesar mondta: »A kocka el van vetve«.

Marc Short, Mike Pence egykori kabinetfőnöke szerint a Trump vezette Republikánus Párt egyre inkább elidegenedik a hagyományos konzervatív értékektől. Short úgy fogalmazott, hogy a párt platformja elmozdult a társadalmi konzervativizmustól és a szabadpiaci elvektől, helyette olyan kérdések kerültek előtérbe, mint a vámok és a vállalatellenesség. A republikánusok számára talán a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a legnagyobb amerikai szakszervezet elnöke, Sean O'Brien felszólalt a Republikánus Nemzeti Konvención – először a történelem során.

O'Brien beszédében támadta a nagyvállalati elitet, és felszólalt a szervezkedést megnehezítő törvények ellen, amelyeket jellemzően republikánusok irányított államokban fogadtak el. A Trump-kampány egykori tanácsadója, David Urban szerint az új irányvonal teljesen eltér a korábbi republikánus politikától, és ez sokakat zavarba ejtett. Az egykori tanácsadó a Politiconak elmondta, hogy kongresszuson a CNN műsorvezetőjére, David Axelrodra nézett, és megkérdezte tőle, miközben nem volt adásban,

A megfelelő kongresszuson vagyok?

– idézte a lap a politikust.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. szeptember 11. 10:20
Egyértelmű, hogy egy monumentális politikai átrendeződés zajlik. Ez nem most kezdődött, hanem akkor, amikor Trump az USA elnöke lett. Volt egy átmeneti erővonal visszarendeződés, de ami Trumppal elindult, láthatóan nem állítható meg. Az a kormány, amelyik egy középosztályt a Demokratákhoz hasonló vehemenciával kíván ellehetetleníteni, csak idő kérdése, hogy totális vereséget szenvedjen. A rendelkezésükre álló időben még okozhatnak nagy károkat, de a napjaik a démonkratáknak meg vannak számlálva.
llnnhegyi
2024. szeptember 11. 10:00 Szerkesztve
TRUMP GYŐZÖTT! Bevezeti az USA NER-t! Hibátlan, újszerű taktika. dr miniszterelnök ajándéka a Amerikának!-:)))
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 11. 09:47
Trump a milliárdos egoista szocialista populista nacionalista 🤡 🤣🤣🤣🤣🤣 Az érdekes volt, amikor ott ült mellette Vance, és a riporter megkérdezte tőle, hogy miért őt választotta alelnök jelöltnek, és őt percen keresztül megint csak magáról beszélt, hogy Vance egykor még utálta, de mostmár imádja, mert ő legszebb, a legjobb és a legokosabb (is) 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Ehetős Odó
2024. szeptember 11. 09:12
Mintha Viktor súgta volna nekik a gazdaságpolitika négy pillérét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!