Szerte Amerikában terjed a mobiltelefonok iskolai betiltása

2024. szeptember 04. 13:04

A New York Times podcastjében az amerikai betiltáshullámot és az ide vezető utat elemezték. Az amerikai liberális lap szerint tény: a gyerekek figyelmét elvonja a tanulástól a telefon.

2024. szeptember 04. 13:04

Fotó: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

 

A New York Times podcastje is a mobiltelefonok egyre terjedő iskolai betiltásával foglalkozik. Az Egyesült Államokban is éppen mostanában terjed különböző szinteken a mobiltelefonok iskolásokra gyakorolt rossz hatásáról szóló diskurzus, és 

számos döntéshozó vezető vagy testület most döntött arról, hogy betiltják az iskolai használatát.

A podcastben megszólaló szakértő szerint látványos, hogy Amerikában tagállamról tagállamra most terjed a telefonok betiltása. Ez lett az idei iskolakezdés nagy története. Floridában kezdődött tavaly a betiltás, és most egyaránt republikánus és demokrata vezetésű államok hoznak döntéseket a korlátozásról. A tanárok szerint a gyerekek figyelmét súlyosan elvonja a mobiltelefon, és rengeteg idő megy el az ezzel való küszködéssel a tanórákon.

A szakértők szerint az okostelefonok mentális problémákat okoznak a fiataloknak, ami hozzájárul a depresszióhoz, az antiszociális viselkedéshez. 

Sok a vita, de abban minden tanár egyetért, hogy a telefonok elterelik a diákok figyelmét a tanulásról. A szülők nagy része is egyetért a korlátozásokkal. Az iskolások ma már mást se csinálnak például a szünetekben vagy az iskolaudvarokon, csak a telefont bámulják, egymást és önmagukat fotózzák, lájkolják, megosztják és a többi.

A Covid-korlátozások idején a gyerekek teljesen ráfüggtek a telefonukra,

hiszen iskola híján otthon maradtak, de amíg a szülőknek dolgozniuk kellett, hát ott maradt a kezükben a telefon. Mire a járványkorlátozások véget értek, a gyerekeknek már más volt a viszonya a telefonukhoz. 

Ma már a podcast szerint jellemző, hogy 

a gyerekek bátrabban kommunikálnak a telefonon, mint a valódi életben, 

szemtől szemben a másikkal.

A tiltás lakossági és tanári követelései most gyorsan gyakorlati betiltásokhoz vezetnek szerte Amerikában.

A teljes podcast itt hallgatható meg.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. szeptember 04. 22:48
A fegyver továbbá is engedélyezett????
akkor ki
2024. szeptember 04. 18:05
Jó reggelt csókolom! Már a No Ki A ősi idejében be kellett volna tiltani a picsába! Utálom azt is mikor fülükben a telóval mennek át előttem süketként!
pollip
2024. szeptember 04. 17:53
Most olvasom, hogy szigorítások lépnek életbe a reptereken. Gondolom, ha a magyar diákoknak nem tetszik a rendszer, nem fogják betartani:-)))))) Ha-ha-ha:-))))
titi77
2024. szeptember 04. 16:39
veszett fejsze nyele. 320 millio pisztoly,puska van magánkézben az usa-ban. naponta iskolai mészárlások. gondolom,nem a telókkal ütik agyon egymást. a nyugat csak azt kapja amit megérdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!