Szakértő: Oroszország sehogy se jár rosszul, Ukrajna kurszki támadása viszont nem sok mindenre elég

2024. szeptember 05. 07:28

Resperger István ezredes beszélt az Inforádió műsorában.

2024. szeptember 05. 07:28
null

Nyitókép: képernyőfelvétel a videóból

 

Az InfoRádió Aréna című műsorában Resperger István ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója elemezte az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeit. A beszélgetés középpontjában az ukránok kurszki offenzívája állt, amely az utóbbi hetek híradásait dominálta.

Resperger szerint az ukrán taktikai siker lehetőséget hordoz magában, ugyanakkor egy stratégiai bukás veszélye is fennáll, mivel az orosz erők gyorsan reagáltak és újra csoportosítják egységeiket.

A kurszki hadművelet során az ukránok kihasználták az orosz védelem gyengeségeit, gyorsan áttörték az első védelmi vonalat, és több mint 1000 négyzetkilométer területet foglaltak el. 

Az oroszok válaszul új erőket csoportosítottak át a térségbe, és légicsapásokkal, valamint dróntámadásokkal próbálják visszaszerezni az elvesztett területeket. 

Az orosz tüzérségi fölény és a hatékony drónstratégia miatt a harcok stagnálnak, de a helyzet továbbra is feszült.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán hadsereg számára komoly kihívást jelent, hogy az oroszok folyamatosan növelik jelenlétüket a frontvonalon, miközben az ukrán erők tartalékai kimerülőben vannak. 

Az orosz válaszcsapások egyre súlyosabbak, többek között rakétákat és drónokat is bevetettek, amelyek elérik az ukrán fővárost, Kijevet, és más stratégiai fontosságú célpontokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszélgetés végén szó esett a háború jövőjéről is. Resperger István szerint 

a következő hónapokban az időjárási körülmények is befolyásolják a harcokat, míg a diplomáciai tárgyalások várhatóan csak akkor indulnak meg, ha a felek úgy érzik, hogy már nincs több lehetőség a harctéren.

 A háború dinamikája továbbra is változó, és az elkövetkező hetek, hónapok meghatározóak lehetnek a konfliktus kimenetelének szempontjából.

 

A beszélgetés teljes hosszában itt nézhető meg:

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. szeptember 06. 01:42
Azon gondolkodtam, milyen színűek az ukiiiikiiikriiiijniii hullazsákok?... Vagy az ukiiiiii hullákat most is az oroszok temetik el tisztességgel?
2024. szeptember 05. 12:01 Szerkesztve
"pár napja megkezdődött a 2. csata Ugledarért.." A térképek szerint az eddigi, főleg súlyos veszteségeket és semmi hasznot nem hozó frontális támadások helyett nagyobb lélegzetű átkarolásba kezdtek és félig már be is van kerítve ugledár, a városban és környékén lévő nagy létszámú, erődített állásokban lévő hoholok hadtápja máris beszűkült, ha így megy tovább akkor hamarosan teljesen hadtáp nélkül maradnak. (Magyarul: bekerítve).
remi
2024. szeptember 05. 11:58
"A poltavai odapörkölés eredménye állítólag már 760 halott, de még számolják őket. " Én hohol forrásokban (amik többek közt a helyszínen jelenlévő orvosok beszámolóira támaszkodnak) 200+ halottról olvastam. A mentés állítólag minden kritikán aluli volt, műkörmös, frissen vagy sehogyse végzett bárisnyákat küldtek oda akiknek fogalmuk se volt semmiről, kritikán aluli, Kínában leselejtezett eszközöket próbáltak használni és a sérülteket alig ellátva vagy ellátatlanul egy Zil platójára dobálták fel, egymásra. Sok ezek közül a menthető sérültek is meghalt az ellátatlanság miatt.
Akitlosz
2024. szeptember 05. 10:39
Az oroszok továbbra is támadnak Pokrovszk irányában. És pár napja megkezdődött a 2. csata Ugledarért. De most más lesz az eredmény, mint az elsőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!