Putyin olyat mondott 1939-ről, hogy a németek és a lengyelek is kiakadtak

2024. szeptember 22. 09:06

Ismét előkerült az orosz elnök által is többször hangsúlyozott világháborús narratíva.

2024. szeptember 22. 09:06

Nyitókép: Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

Az orosz külügyminisztérium kedden egy videót tett közzé a közösségi médiában abból az alkalomból, hogy a Szovjetunió 85 évvel ezelőtt, 1939-ben a náci Németországgal együtt megszállta Lengyelországot. Emlékeztettek, hogy a két hatalom a Molotov-Ribbentrop paktumban titokban megállapodott az ország feldarabolásáról egymás között, az invázió pedig kirobbantotta a második világháborút. 

A videóhoz kísérőszövegként azt írták, „1939. szeptember 17-én a Vörös Hadsereg katonai műveletet indított Lengyelország keleti területein, megakadályozva a nyugat-fehéroroszországi és nyugat-ukrajnai lakosság népirtását”. 

Az oroszok a videóban közölték: „a Szovjetuniót »agresszorként ábrázolni ellentétes a történelmi igazsággal«”, valamint azt állították, akkor nem maradt más választásuk, mint lerohanni Lengyelországot, mert különben Németország elfoglalta volna az összes lengyel területet, 

így pedig Oroszország gyenge stratégiai pozícióba került volna.

A Szovjetunió továbbá arra is törekedett, hogy biztosítsa a Lengyelországban élő ukrán és fehérorosz lakosság biztonságát – idézte az orosz narratívát beszámolójában a Politico.

Putyin régóta „népszerűsíti” ezt az elméletét

A cikkben ugyanakkor emlékeztettek, Vlagyimir Putyin orosz elnök régóta népszerűsíti ezt az áltörténelmi elméletet azért, hogy igazolja Moszkva történelmi és jelenlegi agresszióját a szomszédos Ukrajna ellen. A Tucker Carlsonnak adott év eleji interjújában Putyin egyenesen azt mondta, Lengyelország felelős a német megszállásért. A nyilatkozat nagy felháborodást váltott ki Lengyelországban. 

Az említett videót pedig most a németek sem hagyták szó nélkül. A berlini külügyminisztérium csütörtökön egyetlen szóval reagált Oroszország bejegyzésére: 

Komolyan?”

Továbbá #MolotovRibbentropPaktum- és a #HitlerStalinPaktum-hashtagekkel egy Lengyelország térképet is közzétettek, amely azt ábrázolja, hogy Sztálin és Joachim von Ribbentrop náci német külügyminiszter hogyan osztanák fel az országot egymás között – idézte fel a brüsszeli lap.

Az említett válaszreakciót alább tekintheti meg:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. szeptember 22. 11:21
steinamanger-2 2024. szeptember 22. 11:19 "Egy komcsi alapból nem mondhat igazat, soha, semmiben." Ez dr jogerőss péter unokája esetén is áll?
sexykitty-5000087
2024. szeptember 22. 11:21
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­e­­l­­d­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
B_kanya
2024. szeptember 22. 11:20
Halder_1899 2024. szeptember 22. 11:15 B_kanya ""Ha a németek most szövetségeseink, pedig voltak nácik is, akkor az oroszokkal szemben miért érv, hogy voltak szovjetek is?" Nagyszüleim és a magyarság együtt harcolt a némettel a muszka ellen." ÉS? Ha győznek a németek, akkor is végrehajtják a rablógyilkosságot Magyarország ellen. Ja, bőven 125 mrd euro (kamatokkal, inflációval) tartozása van a Reich jogutódjainak Magyarország felé.
steinamanger-2
2024. szeptember 22. 11:19
Egy komcsi alapból nem mondhat igazat, soha, semmiben. Putyi pedig akkora komcsi hogy még a szovjet megszállókat is teljes erejéből támogatta annak idején mint KGB-tiszt. Kommunista kutyából pedig ugye sosem lesz demokratikus szalonna mint tudjuk. A Fidesz hívei pedig szpják a komcsi faszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!