Osztrák lap: Árvíz van, meleg volt, ideje volna a Zöldekre szavazni

2024. szeptember 16. 20:25

A Wiener Zeitungnál nem értik, miért nem szavaznak a hőhullám és az árvíz ellenére az osztrákok az egyetlen olyan pártra, amely a klímaváltozás ellen küzd.

2024. szeptember 16. 20:25
null

Nyitókép: Joe Klamar/AFP

Fontos kérdésre keresi a választ az osztrák Wiener Zeitung: hogy lehet, hogy az osztrák közvélemény-kutatásokat a klímaváltozástól legkevésbé szorongó pártok vezetik, miközben az országot aegy hete még rekordmagas hőmérséklet sújtotta, most pedig épp elönti az árvíz? „Aki a klímaváltozásra tesz, elveszíti a választást” – összegeznek címükben lemondóan.

A felvezetésben drámainak írják le az ausztriai helyzetet: „Ólomként nehezült lánk a meleg éjszakáról éjszakára, a lehűlés reménye nélkül”, a bécsi belvárosban ötvenszer volt trópusi, azaz 20 fok fölötti éjszaka, majd „alig pár nappal később a hosszan tartó, erős eső és a súlyos viharok miatt egész Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, vonatok maradnak ki, és országszerte kilépnek medrükből a folyók”.

„Hol maradnak az intézkedések a klímaváltozás megfékezésére?” – kérdezi a szerző, bizonyos Bernd Vasari.

A Wiener Zeitung publicistája úgy látja: a szeptember 29-i parlamenti választás „jó esély lenne arra, hogy több klímavédelmet követeljünk meg”, s „a választó:nők választhatnák azt a pártot, amely a leginkább működőképes megoldást nyújtja”. (Ez egy alig burkolt felszólítás arra, hogy a választók a Zöldekre szavazzanak.) Ezzel szemben azonban Vasari azt tapasztalja, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a liberális Neos „ugyan szerepeltetik a klímaváltozást választási programjukban, de kampányukat más témák dominálják”, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig egyenesen ellenzi a klímavédelmi intézkedéseket. S „a klímaváltozás nem szavazatmágnes”, a Zöldek a 10 százalékot sem érik el, míg az FPÖ a 30 százalékot nyaldossa, s a második helyezett ÖVP 25 százaléknál jár. 

Aki bemutat klímavédelmi intézkedéseket, az a szavazó:nőknél rosszul áll. Aki nem, az meg elöl van” – nyugtázza keserűen a szerző.

A Wiener Zeitung által megkérdezett közvélemény-kutató, Eva Zeglovits elmondta: ez azért van így, mert az osztrák választók „kevéssé bíznak abban, hogy az osztrák politika képes volna hatékony intézkedéseket hozni”. Emellett szerinte „amíg a személyes költségek, legyenek azok akár euróban, akár kényelemben számolhatók, nem érezhetők, addig a klímaváltozás sokaknak elfogadható marad”. Emellett Ausztriában széles körben elterjedt a tudománnyal szembeni szkepticizmus is Zeglovits szerint. „Az a mondat, hogy »a tudomány ezt mondja«, gyakran nem működik túl jól” a politikában – állítja a közvélemény-kutató. Ezt pedig tudják a sikeres pártok.

Kathrin Stainer-Hämmerle politológus szerint például mindkét osztrák jobboldali párt azt az üzenetet közvetíti, hogy „aki ránk szavaz, annak nem kell a viselkedésén változtatnia”. 

Eközben a Zöldek követelik az emberek életét megváltoztató reformokat, kevesebb autózást, húsevést, repülést akarnak. „Ezzel ellenállásba ütköznek, és kultúrharcot nyitnak meg” – így Stainer-Hämmerle, aki szerint a zöld stratégia így fordítva sül el, mivel Ausztriában „a szabályok betartására való készség az elmúlt évtizedekben erősen megcsappant”.

A szerzőnek viszont reményt ad, hogy a covid – egészen brutálisan szigorú – kezelése Ausztriában megismertette az emberekkel, milyen az, amikor az állam beleszól az életükbe, tilt és előír.

„Ha ezt a fejleményt a covid-pandémia kapcsán kritikusan is tekintik, mégis segíthet a klímaváltozással való megbirkózásban. Hiszen a klímaválságot csak együtt győzhetjük le” – írja a Wiener Zeitung szerzője.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. szeptember 17. 11:09
a zöld az új kék
pandalala
2024. szeptember 17. 10:54
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
lyon-v-2
2024. szeptember 17. 09:01
Csak az agyuk zöld...
time
2024. szeptember 17. 07:22
Szóval remek, hogy a covid hozzászoktatta a bürgert a totalitáriánus állam kontrolljához. Folyt. köv. a klíma kapcsán. Vagy bármi kapcsán. A szegény zöldeket meg a csúnya nácik legörögdinnyézik. Érthetetlen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!