Olaf Scholz újra belátta: ebben is Orbán Viktornak volt igaza

2024. szeptember 17. 15:15

Jelentős változás történt Németországban.

2024. szeptember 17. 15:15
Germany's Chancellor Olaf Scholz (L) and Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrive for the Meeting of the European Political Community at the Blenheim Palace in Woodstock, near Oxford, on July 18, 2024.

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Olaf Scholz német kancellár kedden „Németország stratégiai céljának” nevezte a közép-ázsiai köztársaságokkal való kapcsolatok elmélyítését, miközben folytatta kazahsztáni látogatását egy regionális csúcstalálkozóra. „Soha korábban nem volt ilyen szoros a csere a társadalmaink között – és ez folyamatosan növekszik: politikailag, gazdaságilag és kulturálisan” – mondta a kazah fővárosban, Asztanában. „Ezt szeretnénk folytatni és tovább fokozni. Különösen a globális bizonytalanság idején van szükségünk szoros, bizalommal teli nemzetközi partnerekre” – tette hozzá.

Scholz egy évvel ezelőtt, az öt közép-ázsiai országot tömörítő első csúcstalálkozón stratégiai partnerséget hozott létre Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal, Kirgizisztánnal, Tádzsikisztánnal és Türkmenisztánnal.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök azt mondta, hogy az energiaágazatban folytatott együttműködés „kulcsszerepet” játszik a Németországgal való kapcsolatokban.

Felkérte a német vállalatokat, hogy vegyenek részt az országában található ritkaföldfém, valamint más lelőhelyek feltárásában, valamint az akkumulátorok gyártásához nélkülözhetetlen lítium kitermelésében. Bár az öt ország – mind volt szovjet tagköztársaság – szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a nyugati országokkal is igyekeznek javítani a kapcsolataikat, hogy csökkentsék függőségüket a hatalmas szomszédtól.

Az öt országnak együttesen alig 80 millió lakosa van, valamivel kevesebb, mint Németországnak. Területük azonban nagyjából az egész Európai Unió területének felel meg.

Az elmúlt évtizedekben Németország nagyrészt figyelmen kívül hagyta a régiót a két közeli nagyhatalomhoz, Kínához és Oroszországhoz fűződő szoros gazdasági kapcsolatok javára.

Orbán Viktor már egy jó ideje erről beszél

Ezzel szemben Orbán Viktor folyamatosan a konnektivitás fontosságát hangsúlyozza. A kormányfő Kötcsén is leszögezte a beszédében: gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz majd, ami azt jelenti, hogy ki kell maradni a háborúból.

Nem blokkosodni, nem támogatni a szankciós politikát, és mindenkivel kereskedni és jó gazdasági együttműködést kialakítani”

– fejtette ki.

Kazahsztán Németország harmadik legfontosabb kőolajszállítója, emellett urán-, vasérc-, cink-, réz- és aranytermelő. Az országot potenciális partnernek tekintik a megújuló energiákból nyert hidrogén előállításában is, amelyet a jövő potenciális éghajlatbarát üzemanyagaként tartanak számon.

(MTI / Mandiner)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:54
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
herden100
2024. szeptember 18. 04:55
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
Unknown
2024. szeptember 17. 21:27
Nácit a Türk Tanácsba? Remélem ennél több az eszük és veszik be!
ubulka57-2
2024. szeptember 17. 21:17
Mondott valamit arról, hogy bármiben egyetért Orbánnal? Fölösleges ilyen hülye címeket adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!