Orbán a Mandinernek Kötcsén: Új gazdaságpolitikára van szükség, amelynek a szíve közepe a gazdasági semlegesség

2024. szeptember 07. 16:17

„Nem blokkosodni, nem támogatni a szankciós politikát, mindenkivel kereskedni és jó gazdasági együttműködést kialakítani” – fogalmazott a miniszterelnök arról szólva, milyen gazdaságpolitikára van szükség.

2024. szeptember 07. 16:17
Orbán Viktor, Kötcse. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Mandiner is beszámolt róla, hogy huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Polgári Magyar­országért Alapítvány a kormányoldal őszi idénynyitójának is tekinthető kötcsei pikniket, a Fidesz és a KDNP politikusainak, a konzervatív oldal gondolkodóinak, közéleti szereplőinek kora őszi találkozóját.

A 2004 óta egy kivétellel minden évben megtartott összejövetelnek hagyományosan Orbán Viktor beszéde a legfontosabb eleme.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután érkezett Kötcsére, a jobboldal hagyományos, zárt körű piknikjére, ahol beszédet is mond. A kormányfő a bejáratnál idén is megtartotta rögtönzött sajtótájékoztatóját, amelyen az egészségügyről és a gazdaságról is beszélt – írja az Index.

A Fidesz Európa legerősebb politikai szervezete

Orbán Viktor többek között arról is beszélt a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy a Fidesz–KDNP 45 százalékot kapott az európai parlamenti választáson, ezzel pedig egyértelműen ők Európa legerősebb politikai szervezete. A Tisza Párt eredményéről úgy fogalmazott, hogy „volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat, sok sikert kívánok”, majd később ugyanebben a témában megjegyezte,

45 százalékot kaptunk a választáson, a második harmincat, hol írjam alá ’26-ra ezt?”.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Magyar Péter a jobb ellenfél, a kormányfő leszögezte: jó lenne, ha ők választhatnának, de a választópolgárok döntik el.

A békemisszióról

A békemisszió nem ért véget, nyáron is dolgoztak rajta, sőt Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy lesznek még látványos kezdeményezések. A béketervében pontosan leírta, hogy mit kellett volna tenni július elején, az Európai Unió ezt nem fogadta el, a helyzet pedig most rosszabb, mint akkor.

Orbán Viktor úgy látja, helyesen jártak el a békemisszióban, a diplomáciai akciókat gondosan kell megtervezni, hogy mikor kinek mit érdemes erről tudni, egyenként kell eldönteni. A kormányfő a beszédét megzavarni akaró aktivistákat figyelmen kívül hagyva beszédében leszögezte: gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz majd, ami azt jelenti, hogy ki kell maradni a háborúból.

Nem blokkosodni, nem támogatni a szankciós politikát, és mindenkivel kereskedni és jó gazdasági együttműködést kialakítani”

 – fejtette ki.

A kormányfő sorra vette azt is, hogy mennyi külföldi tőkeberuházás van jelen Magyarországon. Eszerint Németország 25, az USA, Kína 9-9 milliárddal vannak jelen, őket követi Dél-Korea. „A mostani állapotunk jól mutatja, hogy mi megéreztük, hogy a blokkosodás helyett inkább egy egységes világgazdaság minden fontos szereplőjével ápolt jó kapcsolat adhat megoldást a magyar gazdaság helyzetére” – fogalmazott.

A MÁV helyzete

A MÁV állapotáról és Lázár Jánosról is beszélt Orbán Viktor.

A leghatékonyabb miniszterünk felelős a közlekedésért, az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját ő érte el”

– árulta el a miniszterelnök Lázár Jánossal kapcsolatban. Orbán Viktor itt többek között az országbérletre utalt, majd hozátette: „Ha összeveti, hogy mennyi ember használta a vasutat Lázár János előtt és után, akkor megkapja a munkájának a bizonyítványát”.

Az egészségügyről

„Szégyen, gyalázat, hogy nem áll szóba a választópolgárokkal” – kiabálta az egyik tüntető Orbán Viktornak Kötcsén. A kormányfő válaszul közölte: „Próbálkozok!” A miniszterelnök irányába néhányan papírpénzt szórtak. Orbán Viktor újságírói kérdésre az egészségügy helyzetével kapcsolatban kijelentette:

nyolcezer orvossal több van, mint 2010-ben, megemelték a béreket, egyre több klimatizált helyiség van.

„Minden évben megyünk előre az egészségügyben is, természetesen nem értünk a munka végére” – mondta a kormányfő, aki nem állítaná szembe egymással például a reptér vagy a Vodafone megvásárlását az egészségügy helyzetével, mivel a repülőtér a nemzeti vagyon visszavásárlása volt, a Vodafone pedig egy történelmi lépés, hogy legyen magyar kézben lévő, nagy telekommunikációs cég.

A magyar kormány egészségügyért felelős államtitkára egy volt kórházigazgató, őt akarják kioktatni egészségügyből hőmérőkkel? Viccelnek?”

– tette fel a kérdést Orbán Viktor a sajtótájékoztató egy későbbi pontján.

A gazdaság helyzete

Orbán Viktor a gazdasági növekedésről leszögezte, hogy ebben az évben a magyar növekedés Európában az országok első harmadában található, de akkor lesz elégedett, ha az első helyen leszünk. A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre elárulta, hogy „arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének?

Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba”.

Orbán Viktor tisztázta, nem az a helyzet, hogy nincs pénz, csak nem tudják elég gyorsan bevonni, még úgy sem, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb forrásfelhasználó. A 12 milliárd euró azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk.

***

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 08. 15:54 Szerkesztve
✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️✝️
Lajoss
2024. szeptember 08. 10:06
Romokban a gazdaság…az államadósság újra az egekben… Ennyi talán elég volt a fideszből,Bástya elvtársból…😥😥
Intruder
2024. szeptember 08. 08:33
Sooook büdös paraszt nem bírt az állati indulataival. Ezek miért nem az anyjukat basszák tele, ha feszültek? Hajrá Orbán!!
nebulo15
2024. szeptember 08. 08:15
A mindenkori magyar elit gazdaságpolitikájáról sosem volt jó véleményem. A rendszerváltás környékén -amikor környezetemben sokan nagy reményekkel néztek a jövő felé- azt mondtam "a köznép akkor járna a legjobban, ha találna egy az egyezségeket korrekten betartó gyarmattartót és nem a magyar elitre bízná magát". A magyar elit összes tudása a saját meggazdagodása ("szó nincs dán modellről! "), a nép megtakarításainak elinflálása és annak "megmagyarázása", valamint nagy, a világot megváltó ideáinak közzététele, amelyekből aztán pár év múltán kiderül, hogy "nem hoz túl sokat a konyhára". A kötcsei beszéd is egy ilyesmi a sorban! Tessék megnézni a csehek 1920-as évektől a dollárral szemben meg tudták örizni a korona 17 körüli parítását, majd az euróval szemben a 25 körüli paritást. Nézzék meg hogyan alakult 1947 (?) óta a forint paritása !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!