Odapörkölt Musk a Facebooknak, úgy néz ki, még díjat is kaphat érte

2024. szeptember 26. 17:24

Az európai jobboldal abban reménykedik, az X nevű platform tulajdonosa Strasbourgban szót kap, és elmondhatja, mit gondol az európai és a globális szólásszabadság helyzetéről.

2024. szeptember 26. 17:24

Nyitókép: Elon Musk Benjamin Netanjahu beszédét követően tapsol a washingtoni Capitoliumban 2024. július 24-én  /  fotó: SAUL LOEB / AFP

 

Az extravagáns hi-tech mogult javasolja idén az Európai Unió gondolatszabadságért járó díjára az európai jobboldal. Két frakció, a Patrióták Európáért és a Szuverén Nemzetek Európája is a magát „szólásszabadság-abszolutistának” tartó Elon Muskot tartja érdemesnek a Szaharov-díjra.

Thierry Mariani, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője a jelölést azzal indokolta, hogy 

Musk a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott harc „jelképe", 

a „radikális iszlamizmus" és a „wokizmus" elleni tevékenysége teszi méltóvá a jelölésre, majd hozzátette: a szólásszabadságért még a jelölő testületben, az Európai Parlamentben is meg kell küzdeni – írta a Politico.

Más politikai csoportok is javasoltak jelölteket, így a listán ott van María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető vagy Edmundo González száműzött ellenzéki elnökjelölt; izraeli és palesztin békeszervezetek, mint a Women Wage Peace és a Women of the Sun; Gubad Ibadoghlu azerbajdzsáni korrupcióellenes aktivista; illetve öt újságíró Palesztinából. 

Ha Elon Musk felkerült a jelöltek szűkített listájára, akkor 

meghívják az Európai Parlamentbe, hogy kifejthesse a szólásszabadságról alkotott nézeteit. 

Az európai jobboldal abban reménykedik, az X nevű platform tulajdonosa Strasbourgban szót kap, és elmondhatja, mit gondol az európai és a globális szólásszabadság helyzetéről.

Musk 2022-ben vásárolta meg a Twittert, amely az X nevet kapta, kritikusai szerint a szólásszabadság örve alatt abbahagyta a felületen megjelenő tartalmak moderálását, így az X-en elburjánoztak az álhírek, a gyűlöletbeszéd formái.

A Szaharov-díj jelöltjeinek körét az Európai Parlament elnökét és a képviselőcsoportok elnökeit tömörítő EP elnöki konferenciája október 24-én szűkíti majd, 

a győztest pedig december 18-án a strasbourgi díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Az Európai Parlament minden évben kiosztja a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjat. A 1988-ban alapított díjjal az emberi és alapvető jogok védelme érdekében kiemelkedő tevékenységet végző személyeket vagy csoportokat tüntetik ki. A díjhoz 50 ezer euró jutalom jár.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AGab
2024. szeptember 26. 19:56
Ne reménykedjen ebben az európai jobboldal, nyilván sosem fogják elismerni a valódi harcosait a sajtószabadságnak, máskülönben miért is kellene harcolni?
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:34
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­­e­l­­d­­­ ­­a­ ­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­­u­­n­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
nyúlgerinc
2024. szeptember 26. 17:58
Korai az örömködés. A többség nem is akar erről hallani. Mármint az EU Parlamentjében.
kokrowatz-0
2024. szeptember 26. 17:54
bármennyire is szeretjük musk-ot, mi a facebook-ok támogatjuk milliárdokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!