Nyugaton megdöbbentek Magyarország eredményein: megelőzi a németeket, a franciákat és a briteket is

2024. szeptember 06. 09:08

A Financial Times ugyan rögzíti a tényt, hogy Magyarország a kínai befektetők európai kedvence, ám saját narratíváját erősítve azt írja, hogy a keleti cégek a vámok elkerülése érdekében keresik az „elszigetelt” országokat. Csakhogy Pekingnek a vámok meg sem kottyannak.

2024. szeptember 06. 09:08

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország tavaly az összes európai közvetlen kínai külföldi befektetés 44 százalékát fogadta, ezzel megelőzte Németországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot is – hívja fel a figyelmet a Financial Times.

A lap azért szépen becsomagolta az információt olvasóinak, mert azt írja:

a kínai vállalatok a vámok és akadályok megkerülése érdekében nyitnak üzleteket az elszigetelt országokban, többek között Magyarországon, Mexikóban, Írországban, Vietnamban és Szingapúrban.

A cikk hangsúlyozza, az egységes piaci szabályozásnak köszönhetően nem kell az Európai Unió által kivetett vámokkal foglalkozniuk a kínai cégeknek, ha Magyarországon vagy Írországban működtetnek gyárat.

Mint megírtuk, Pekinget finoman szólva sem akadályozzák az uniós vámok, a válaszlépés miatt azonban Németország és Olaszország is retteghet.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. szeptember 07. 18:15
A Financial Times segítsen és írja már meg, hogy Írország, Mexikó, Vietnam és Szingapúr mikor és miért szigetelődött el. Magyarországról folyton ezt az elszigetelődést nyomatják, amit én nem tartok igaznak. De ugye tévedhetek. Akkor viszont mondjuk az elszigetelt Írország példája alapján sikerülhet megértenem tévedésem eredetét. De az is kiderülhet, hogy nekem van igazam, és a Financial Times tévedett. Elvégre a brit hírszerzők tévedései már világhírre tettek szert.
roccobaba
2024. szeptember 06. 17:48
Tök mindegy, hogy mikor zuhannak le!
polárüveg
2024. szeptember 06. 14:49
Nyugaton pénzügyi, befektetői kapitalizmus van, ami a termelő gazdaságot kiszipolyozza, tönkreteszi, és a közjó helyett a befektetői érdek, a profit az elsődleges. Itt van a kutya elásva. A kapitalistává tett Kelet nem tett le a közjó kereséséről, teljesítéséről, - és ezért a profitérdekeket mindig visszafogja, visszanyesi. Ezért a gazdaság és a társadalom nincs kiszipolyozva, gazdagodik, - nem engedi át a társadalom teljesítményét csak a befektetőknek. Ugyanezt ismerte fel Orbán Viktor is, és a maga nyugati környezetében a közjó megteremtésén dolgozik. Pl. rezsitámogatás, lakástámogatás a létrehozott gazdasági teljesítményből. Ezért is könnyebben talál hangot a keleti politikusokkal. A más módszerrel elért gazdasági, társadalmi eredmények szemet szúrnak, mert mintának szolgálhatnak másoknak. Ez veszélyes a nyugati rendszer haszonélvezőire, és ezért akarják az Orbán-kormányt mindenképpen félreállítani. Akár Gyurcsány bábbal, akár Magyar Péter bábbal.
kaqxar
2024. szeptember 06. 14:27
🍓 ️ ­­Csodálatos, hogy egy buzi szentelte fel a Karmelitát. Ez aztán eredmény! Csak keményen! 🍓 ️ ­­
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!