Német lecke demokráciából: a választók akaratával szembemenve zárnák ki a kormányzásból a győztes pártot

2024. szeptember 02. 12:40

Előbb működne együtt a – bevándorlásellenes, Ukrajna-kritikus – szélsőballal, csak ne kelljen össze-AfD-znie magát – noha utóbbi párt győzött Szászországban.

2024. szeptember 02. 12:40
State election in Thuringia

Nyitókép: Björn Höcke az AfD thüringiai vezetője /Jacob Schröter/dpa (Photo by Jacob Schröter / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A kereszténydemokraták megígérték, hogy nem működnek együtt a szélsőjobboldali AfD-vel, ezért nehéz koalíciós tárgyalások elé néznek a szászországi és türingiai tartományi választások után – írja az Euractiv. 

Az AfD a vasárnapi thüringiai tartományi választásokon a szavazatok 32,8%-ával az első helyen végzett, és ezzel először nyert tartományi választásokat Németországban.

„Az AfD egyértelmű felhatalmazást kapott arra, hogy a legerősebb erőként kormányozzon Türingiában” – mondta Alice Weidel, a párt társelnöke vasárnap este a ZDF televíziónak.

„A választók felhatalmazása egyértelmű: az AfD és a CDU koalícióját akarják”

 – tette hozzá Weidel.

Az összes többi párt – köztük a második helyezett CDU, amely a szavazatok 23,6 százalékát kapta – kizárta, hogy az AfD-vel kormányozzon.

Ezt is ajánljuk a témában

A CDU az AfD nélkül csak akkor tud többségi kormányt alakítani, ha koalícióra lép az új baloldali párttal, a BSW-vel.

Türingiát az elmúlt öt évben egy kisebbségi koalíció kormányozta Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök vezetésével, akinek a baloldali pártja szavazatainak több mint felét elvesztette, és mindössze 13,1 százalékot ért el.

A BSW békepárti üzenettel kampányolt és azt hangoztatta, hogy csak olyan koalícióhoz csatlakozik, amely ellenzi az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat és az amerikai cirkálórakéták németországi állomásoztatását.

Ha a kereszténydemokraták koalíciót kötnek a populista baloldallal és az szociáldemokratákkal, még az sem feltétlenül lesz elég Türingia többségi kormányzásához. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pink_vader
2024. szeptember 02. 17:37
Ez az örök séma… lengyelek, franciák (szdsz-es magyarok). Addig megy az összefogdosósdi, amígy a győztes hoppon marad. :-(
Oldalkosár
2024. szeptember 02. 17:36
Ha a BSW rábólint a koalícióra a CDU-val, akkor vége.
Galsó Atya
2024. szeptember 02. 17:03
Ostoba Cdu-nak kb ez az utolsó esélye. Ha most hajlandó lenne együtt kormányozni az Afd-vel és hoznak néhány valóban jó intézkedést, akkor elkezdhetné megkülönböztetni magát tőlük. Így viszont megy majd a levesbe, ahogy a szocdemek, zöldek.
Beszélgető
2024. szeptember 02. 16:59
Nem akarja össze afd-zni magát, hát össze takonykoalíciózza magát.... Semmi sem drága nekik, hogy az amerikai fenyegetésnek eleget tegyenek. Ha ellenszegülnek, kb. 5 nap alatt szarba rántják a tőzsdéjüket, gazdaságukat, társadalmukat. Még az ukrán nácikat is európa ellen indítják, ha nagyon megszorulnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!