Magyarországnak joga van kimaradni a közös migrációs politikából – Nemzetközi fórumon beszélt Orbán Viktor

2024. szeptember 06. 12:00

A migrációról és az orosz-ukrán háborúról is beszélt a miniszterelnök az olaszországi nemzetközi biztonságpolitikai fórumon.

2024. szeptember 06. 12:00

Nyitóképen: Orbán Viktor újságírók gyűrűjében az eseményen
a Comói-tó melletti konferenciaközpontnál. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar soros uniós elnökség prioritásairól a magyar tervekről is beszélt Orbán Viktor, aki aláhúzta

mivel a migráció szétfeszíti Európát, a legjobb megoldás, ha megadják a kimaradás lehetőségét azoknak a tagállamoknak, amelyek nem akarnak részt venni benne.

ezért többször is arra célzott, hogy Magyarországnak joga van kimaradni a közös migrációs politikából

Mint a miniszterelnök kiemelte, 

az egyik fő prioritás a háború és hatásainak kezelése, illetve felidézte: ne feledjük, hogy az EU egy békeprojekt.

Beszélt a versenyképességről is a háború és a migráció mellett, ami szétveri az európai egységet, amit a legutóbbi német választásokon is láthattunk.

Ami az európai versenyképességet illeti, Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) volt elnökét idézte a kérdező.

„A Green Deal újragondolása nagyon fontos eleme a versenyképességnek”, a legutóbbi döntéséről is beszélt, amit az EU kínai autók kapcsán hozott.

  • Egyértelmű, hogy a Green Deal nem az üzlet menedzselése, hanem éppen ellenére van – tette hozzá.
  • A második kihívás a bürokrácia, ami véleménye szerint csökkentendő.
  • A harmadik a befektetések visszavonzása Európába – sorolta a magyar miniszterelnök a versenyképesség kapcsán.

Meg kell határoznunk, miért dolgozunk együtt – tette hozzá Orbán.

Nincs szükségünk politikai unióra, ez megöli a versenyképességet az EU-ban. Több egység a piacokon, biztonsági együttműködés igen, de ne legyen politikai egység(esítés).

Migráció és ami utána jön

A politikai kihívás nem más, mint a teljes újraalakuló politikai aréna a háború, a migráció, a gender és a munkaalapú társadalom – mint teljes foglalkoztatottság – fényében, amelyekben nincs egyetértés, és ez szétfeszíti az EU-t. Az alapvető európai értékekben egyetértünk, ezek kapcsán nincs vita – tette hozzá, mondván, van egy alapszerződésünk, amely világosan kimondja, hogy melyek az Európai Unió alapértékei. De az ügyekben, egzisztenciális ügyekben van, ezekben máshogy látjuk a dolgokat – sorolta a miniszterelnök.

Nézzük a migrációt: ez egy igazi dezintegráló faktor. Ha probléma van Olaszországban és másutt a migránsokkal való együttélés kérdésében, ez egy komoly probléma – de vannak országok, amelyek soha nem engedték be a migránsokat, nincsenek migránsaik, nulla, és nem is akarnak. Ez két különböző helyzet, és nem lenne jó kizárni azokat az országokat, amelyek nem akarnak ebben szorosabban összefogni, hanem biztosítani kell a kimaradás jogát azoknak, akik ebben nem akarnak részt venni – sorolta.

A műsorvezető több alkalommal vitába szállt Orbánnal, mondván, a migráció a jövőben szükséges lesz. Egyébként is igen gyakran a miniszterelnök szavába vágott – még oda is szúrt neki a közbevágásokra a miniszterelnök, mondván, reméli, nem baj, ha a mainstreamtől eltérő véleményeket kell hallgatnia.

„Ki mondja meg, hogy szükséges-e a migráció? Ki? Brüsszel vagy ön? Miért kell minket erre kényszeríteni? Az ilyen döntéseket a nemzeti szuverenitás nyomán nemzeti szinten kell tartani” – dobta vissza a kérdést a kérdezőnek, kiemelve: ebben nem lehet közös döntés, a két különböző problémát nem lehet egy politikai megoldással kezelni.

Ha egy ország azt mondja, hogy neki túl veszélyes a migráció, és hogy mi nem akarjuk ezt az új társadalmat, mert túl sok a kockázat, miért ne lenne joga hozzá, miért ne lenne jogunk nemet mondani? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Ki mondja meg és ki hoz döntést arról, hogy neked mint országnak be kell engedned gazdasági érdekekből migránsokat? Ez a jog a népé és a választott vezetőké, nem pedig valami integrációs erő birodalmi központjához”. 

Oroszok, háború

Jól emlékszem a háborúra, a jugoszláviai háború az első ciklusom alatt volt. Itt a szomszédban, elég kockázatos volt a helyzet – idézte fel a miniszterelnök.

S elmondta, mit tanult a békemissziókról.

Ha nincs kommunikáció a harcoló felek között, az nagy baj – most nincs ilyen Oroszországgal.

Tűzszünet, ez lenne a második, amit el kellene érni, mondta Orbán – az első pont tehát nem a béketerv, amiről folyton szó van, hanem a tűzszünet. Előbbi is fontos, de a megfelelő sorrend ez: kommunikáció és a tűzszünet, aztán a tárgyalás a béketervről.

Ezért mentem Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba”

Meg kell értenünk, mi az esély a békére. Ugyanakkor nem érték jó élmények az első két városban.

Egyik fél sem akarja a békét, ezt tapasztaltam Kijevben és Moszkvában, azt hiszik, az idő nekik dolgozik – idézte fel.

Ezért mentem Washingtonba és Pekingbe is, hogy segítsek olyan nemzetközi körülményeket teremteni, ahol az egész világ tűzszünetet akar elérni, amilyen gyorsan csak lehet. A békebarátok nagy körét megalakítani így” – tette hozzá.

***

Ötvenedik, jubileumi alkalommal rendezik meg az olaszországi Cernobbio Fórumot (Forum di Cernobbio). A szeptember 6–8. közötti nemzetközi gazdasági és geopolitikai eseményen, a Comói-tónál összesen 27 ország képviselteti magát, Giorgia Meloni olasz kormányfő is felszólal, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök után

várhatóan Volidimir Zelenszkij ukrán elnök is szót kap estefelé.

A Forum di Cernobbio alapvetően zárt ajtók mögött zajlik, a  The European House – Ambrosetti (TEHA) nevű think tank szervezésében zajló fórum legtöbb eseménye nem nyilvános. A beszédeket videóközvetítésen, élőben ezen a linken lehet követni.

 

Összesen 311 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityuli-0
2024. szeptember 06. 22:01
Mennyire értelmes gondolatok és kérdések! De a brüsszeli paraziták ilyenekre nem válaszolnak. Az ottani mostani vezetők tényleg a Homály Földjén élnek.
herden100
2024. szeptember 06. 21:05
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
oberennsinnen49
2024. szeptember 06. 20:00
Palicsi-2oberennsinnen49 2024. szeptember 06. 14:32 "parlagra dobott fiatalság - problémái iránt!" A 25 éves korig tartó SzJA mentességre gondolsz, vagy a babaváró, meg csok hitelekre? Esetleg az ingyen tankönyvekre? - kérdezed. Nem. Arra gindolok, hogy a mára teljesen embertelenségne fordult világban az iskola legfontosabb tárgya az OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRA KELLENE hogy legyen. Hetente legalább egynek. A fiatal önismeretét, önbecsülését építő, mentáltréneri megerősítési technikák megtanítása élet-halál kérdés a jövő nemzedéke számára. Mert ha nem, akkor NEM LESZ JÖVŐ. E helyett mi megy? Ellenségkeresés, partneri viszony helyett, ahol a tanárokkal megérteti a patrióta állam, hogy mindennék fontosabb a hiteles önazonos létezés elérése. Ami nehéz, a legnehezebb feladat oktatónak, oktatottnak egyaránt. ENNEK NYOMÁT NEM LÁTNI, mert a pedagógustársadalom nincs bevonva a jövőépítésbe, ellenkezőleg, a kormány ellenfélként tekint rájuk, akiket folytatólagosan megrendszabályozni, fenyegetni kell...
kissb56
2024. szeptember 06. 16:43
A fenti fotón is látszik, hogy senki nem kíváncsi Orbánra, sőt el is van szigetelődve. 🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!