Kiadta az ukázt Von der Leyennek az európai gazdaságmágus: több pénzt a fegyveriparnak, de tüstént!

2024. szeptember 02. 15:54

Mario Draghi jelentése nem köntörfalaz.

2024. szeptember 02. 15:54
null

Nyitókép: AFP/Urs Flueeler

Szeptember második hetében nyilvánosságra hozzák Mario Draghi volt olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt elnökének jelentését az európai versenyképesség javításának lehetőségeiről. A dokumentumot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendelte meg. A POLITICO-hoz most kiszivárgott egy részlet a jelentésből.

A javaslatcsomag európai védelmi iparra vonatkozó része egyértelműen fogalmaz: több uniós és tagállami pénzt allokálna a fegyveriparnak,

és kivételt adna az iparágnak az európai versenyjog vállalategyesüléseket tiltó passzusai alól.

Védelmi ipari konszernek Draghi javaslatai szerint akkor is egybeolvadhatnának, ha ez versenykorlátozó hatással bírna.

„Az EU védelmi ipari bázisa strukturális problémákkal küzd a kapacitás, a know-how és a technológiai előny tekintetében. Így az EU nem tartja a lépést globális versenytársaival” – fogalmazott a volt miniszterelnök, aki rávilágított arra, hogy az EU nagyjából harmadannyit költ ma védelemre, mint az USA. A javaslatok közé a fentiek mellett az európai fegyverek beszerzésének előnyben részesítését vette be a kontinensen kívüli gyártók termékeivel szemben,

és közös védelemipari hivatalt is létrehozna, amely központosított módon szerezne be katonai felszerelést az EU-tagországok számára.

A terv szerint a hivatal az Európai Bizottság alá tartozna, társelnöke a kül- és biztonságpolitikai főképviselő lenne.

A Draghi-jelentést az Európai Parlament szerdán tárgyalja majd meg zárt ajtók mögött.

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira004
2024. szeptember 06. 16:46
Ursula euban összelopott vagyonod áldozd be.
Dixtroy
2024. szeptember 03. 10:10
Ó a drága Európai Központi Spermabank Bank volt elnöke! Hát nem édi! Ahogy mozgatja a fonalakra csomózott végtagjait és a száját, hogy a bábmester amcsik szavát artikulálja! És ki fogja megvenni azt a sok fegyvert? Az ukránok már nagyon nem, pár hét és ilyen ütemben nem marad országuk, de főleg: fizetni érte tuti nem fognak! És ez lendítené fel a gazdaságot? Drági uram, maga egy fasírt!
laszlokiss597
2024. szeptember 03. 04:47
Hatalmas monopolitást adni majd egy gyártónak amely az idők során valahogy az usa kezébe fog kerülni.
magyarok2026
2024. szeptember 03. 03:16
Hollandia 🇳🇱 28 Viking lánctalpas járművet ad át Ukrajnának Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter bejelentette, hogy Hollandia 28 darab Viking Bandvagn S10 típusú, teljesen kétéltű, terepjáró lánctalpas páncélozott járművet ad át Ukrajnának. „Hollandia jelenleg 28 Viking lánctalpas járművet szállít [Ukrajnának]. A [holland] tengerészgyalogság kiképezte az ukrán hadsereget erre a célra. Az Ukrajnának nyújtott támogatásunk továbbra is támogatja Oroszország sakkban tartását” - jelentette ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!