Nagy lehet a baj: aggódik az államadósság miatt a francia miniszterelnök

2024. szeptember 23. 08:35

Adóemelés jöhet a gazdagok és nagyvállalatok számára.

2024. szeptember 23. 08:35
FRANCE-POLITICS-ELYSEE-PALACE-ILLUSTRATION-PRESIDENT-FRENCH

Nyitókép: Hans Lucas via AFP

Aggodalomra ad okot Franciaország államadóssága, jelentette ki Michel Barnier miniszterelnök, aki egyúttal kilátásba helyezte a nagyvállalatok és a leggazdagabb rétegek adóterheinek növelését. Az intézkedés célja a miniszterelnök szeirnt az elszabadult költségvetési hiány megfékezése és a kötvénypiacok bizalmának fenntartása – számolt be a Bloomberg.

Országunk nagyon súlyos helyzetben van – 3 ezermilliárd euró adósság és évi 50 milliárd euró kamatfizetési kötelezettség terheli

– nyilatkozta Barnier a France 2 televízióban vasárnap.

Michel Barnier francia miniszterelnök beszél a France 2 francia televíziós csatorna esti híradójában a France Televisions stúdiójában Párizsban, 2024. szeptember 22-én. (Fotó: Julie SEBADELHA / POOL / AFP)

A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem tervezik a középosztály és a munkavállalók adójának emelését. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a leggazdagabb franciaországi állampolgárok és a multinacionális cégek nagyobb mértékben járúlnak majd hozzá az államháztartás stabilizálásához.

Barnier szerint a költségvetési hiány csökkentéséhez közös erőfeszítésre van szükség. A miniszterelnök külön hangsúlyozta az állam hatékonyságának növelését célzó reformok fontosságát.

Az adósságunk nagy része a nemzetközi piacokon van – meg kell őriznünk Franciaország hitelességét

– emelte ki Barnier.

Franciaország államadóssága idén a GDP mintegy 115%-át teszi ki, ezzel Európa egyik legmagasabb adósságrátájával rendelkezik az ország, bár Görögország és Olaszország még ennél is magasabb adósságmutatóval küzd.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa2
2024. szeptember 23. 10:08
Nos, ilyen egy igazi nyugati "konzervatív". Még meg sem melegszik a miniszterelnöki székben, de már hozzáfog a szélsőbal programjának a megvalósításához. Elüldözi a tehetősebb, tőkeerősebb franciákat és a jövedelmező ipari cégeket, hogy eleget tegyen a demagógok kívánalmainak.
nemecsekerno_007
2024. szeptember 23. 09:36
Nyugat-Európa USA gyarmat, mi a faszt vártak?!?! Tanuljunk belőle.
totumfaktum-2
2024. szeptember 23. 08:47
Görögország 162% Olaszország. 137% Franciaország. 115% Spanyolország. 108% Belgium 105% Portugália 99,1% Egyesült Királyság 97,6% euróövezet. 88,6% EU. 81,7% Ausztria 77,8% Magyarország. 76,1%
polárüveg
2024. szeptember 23. 08:43
Az óriási bürokrácia, a rendszerszintű seftelés, az eltartott migránsok - velük szemben egyre többen a munkájukból megélni nem tudó családok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!