Megvan a CDU kancellárjelöltje

2024. szeptember 16. 10:04

Friedrich Merz pártelnök nekivág a jövő évi választásnak.

2024. szeptember 16. 10:04

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

A német média vasárnapi beszámolói szerint a jobbközép CDU vezetője, Friedrich Merz hamarosan bejelenti, hogy indul a kancellári tisztségért, így ő lesz Olaf Scholz egyik kihívója – írja az Euractiv.com.

A CDU 2022 tavasza óta vezeti a közvélemény-kutatásokat, nagyjából 30 százalékkal, jóval megelőzve az SPD-t, amely körülbelül 15%-kal a harmadik helyen áll.

A Bild am Sonntag információi szerint Merz a szeptember 22-i brandenburgi regionális választások után teszi meg a bejelentését hivatalosan is. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU vezetése a választás utáni napon ülésezik, és legkésőbb október 3-ig hoz döntést.

Korábban a bajor miniszterelnök, Markus Söder (CSU) és Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Hendrik Wüst (CDU) is a jelöltek között szerepet, azonban Merz bejelentése pontot tenne a találgatások végére.

A Bild am Sonntag szerint Merz azt tervezi, hogy ellátogat Németország szomszédos országaiba, így Franciaországba és Lengyelországba, ahová már nem pártvezetőként érkezne, hanem kancellárjelöltként. 

A CDU elnöke már tavaly decemberben találkozott Macronnal Párizsban, miután újságíróknak azt nyilatkozta, hogy „azonnal jó volt a kapcsolat” kettejük között. Merz többször bírálta a jelenlegi kancellárt azért, mert megromlott a két ország közöti viszony.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. szeptember 16. 15:09
CDU=PATKÁNOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Silcon
2024. szeptember 16. 13:35
B+, nem az U-t kell elvinni, hanem a C-t! - és akkor testvérpárttá fogadhatjátok a DK-t!
tölgy
2024. szeptember 16. 12:52
Merz mint kancellár? A fogott mutti pártjából, az ámerikai pénzmamutok szolgájaként? Aki híven védi gazdái érdekeit az ukronáciknál? 2026-ban, ha addig kitart a háború, ez a fickó küldi a Taurusokat az ukronáciknak!
Kybon
2024. szeptember 16. 12:29
Mostmár valahogy a BlekRoknak is kéne nyernie valamit...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!