Meggyengült Macron pozíciója, meglepő húzással rukkolhat elő

2024. szeptember 03. 21:17

A baloldal nem fog örülni.

2024. szeptember 03. 21:17

Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

Emmanuel Macron fontolóra vette, hogy egy korábbi jobboldali minisztert jelöljön a miniszterelnöki székbe, miután már két hónapja holtpontra jutottak a kormányalkítási tárgyalások az előrehozott választáson győztes baloldali pártok között – számolt be róla a Le Monde. 

Az elnök hétfőn találkozott a jobboldali Xavier Bertrand volt miniszterrel, valamint a balközép Bernard Cazeneuve volt miniszterelnökkel, mint két lehetséges jelölttel. Kedden még „tesztelte” mindkét hipotézist – árulták el elnöki hivatali források a Le Monde-nak.

Ezt is ajánljuk a témában

Július eleje óta folyamatosan nő a nyomás Macronon

A jobboldali Republikánus (LR) párt vezetői egy Macronnal folytatott kedd reggeli megbeszélésen felvetették, hogy támogatják Bertrand jelölését, amennyiben elegendő támogatást kap a képviselők részéről – tájékoztattták az párt forrásai az Agence France-Presse-t.

Korábban – ahogy a Mandiner is beszámolt róla – Emmanuel Macront jobboldali miniszterelnök jelölésére szólította fel Nicholas Sarkozy korábbi elnök is. Ráadásul július eleje óta folyamatosan nő a nyomás Macronon, hogy találjon egy megfelelő miniszterelnök-jelöltet, akit a törvényhozás képes megválasztania. Október 1-jéig mindenképpen megoldást kell találni a helyzetre, ugyanis akkor kellene benyújtania a kormánynak a 2025-ös költségvetést a parlament elé. 

Bertrand esélyei viszont nem túl jók, mivel a Nemzeti Tömörülés, amely 126 mandátummal rendelkezik az 577 Nemzetgyűlésben bejelentette, hogy Bertrand megválasztása esetén azonnal bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a miniszterelnök ellen.

A Nemzeti Tömörülés csak olyan „technokrata” miniszterelnököt támogatna, aki vállalja, hogy arányos rendszerré alakítja a francia választási rendszert a mostani többségi rendszerről

– mondta egy névtelen forrás a Le Monde-nak. 

Az 59 éves Bertrand az északi Hauts-de-France régió jobboldali vezetője, aki 2005 és 2012 között Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy elnökök alatt munkaügyi és egészségügyi miniszter volt. A jobboldal számára kellemesebb választás lenne, mint a 61 éves Cazeneuve, aki a 2015-ös párizsi merényletek idején belügyminiszter volt, és 2016 végétől néhány hónapig vezette a kormányt François Hollande elnök alatt.

Egyes források szerint a 62 éves Thierry Beaudet, a Gazdasági, Szociális és Környezetvédelmi Tanács (CESE) nevű tanácsadó testület viszonylag ismeretlen vezetője is versenyben van, de nem tűnik esélyes jelöltnek. 

A július 7-i szavazást megnyerő baloldali szövetség a 37 éves Lucie Castets közgazdászt javasolta, Macron azonban elvetette az ötletet, azzal érvelve, hogy nem élné túl a bizalmi szavazást a parlamentben.

Nem véletlenül kezdett Macron ilyen intenzív miniszterelnök „castingba”, egy friss felmérés szerint ugyanis a franciák többsége szerint az elnöknek le kellene mondania, habár erre semmilyen alkotmányi jogi oka nincs, az adtok jól mutatják, mennyire elszámította magát a francia elnök az előrehozott választások kiírásával. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 03. 22:30
Az arányos választási rendszerrel az a gond, hogy az nem biztosítja egy halom területnek, területnek, tehát nem pártnak, hogy képviselője legyen. Franciaországnak sok tengeren túli területe van. Azokat is célszerű valakinek képviselnie. Arányos rendszer esetén Magyarországon elegendő lenne, ha egy párt csupán budapestiekből áll. Sőt, nem egy párt, hanem akár az összes párt. Azt viszont meg lehetne csinálni, hogy megyénként legyen arányos rendszer, nem országosan. Akkor a lúd is jól lakik és a kecske is.
Akitlosz
2024. szeptember 03. 22:23
Jobb helyeken a választáson győztes pártból kér fel valakit az államfő kormányalakításra. Nem feltétlenül a pártvezetőt. Ez így fair.
herden100
2024. szeptember 03. 22:10
Rafkós-csávó megódja. 🤗
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!