Nicolas Sarkozy felszólította Macront, hogy válasszon jobboldali miniszterelnököt

2024. szeptember 01. 10:30

A volt francia elnök szerint Franciaország jobboldali ország, így jobboldali miniszterelnököt kellene választania.

2024. szeptember 01. 10:30

Photo: GONZALO FUENTES / POOL / AFP

A nyári előrehozott francia választások és az európai parlamenti választások megmutatták: Franciaország jobboldali, és a jobboldali pártoknak felelősséget kell vállalniuk – ezt Sarkozy, a 2007-2012 közötti francia elnök mondta a Le Figarónak adott interjújában, írja a Politico.

Sarkozy felszólította az általa alapított konzervatív Les Républicains nevű pártot, hogy dolgozzanak azon, hogy jobboldali miniszterelnököt nevezzenek ki. 

„Franciaország jobboldali, valószínűleg annyira jobboldali, amennyire jobboldali még soha nem volt” 

– mondta Sarkozy a péntek este megjelent interjúban. Hozzátette:

Franciaország egyszerre néz szembe politikai, társadalmi és pénzügyi válsággal.

Sarkozy egyúttal felszólította a politikai pártokat, hogy az ország érdekében kössenek kompromisszumot. „Nincs ideális megoldás. A kormányerőknek ezt meg kell érteniük” – mondta. „Válságot válságra halmozunk, vagy az ország érdeke nevében megpróbálunk felülemelkedni a pártérdekeken?” – tette fel a kérdést.

A brüsszeli lap emlékeztetett: Franciaország csaknem két hónapja új kormány nélkül vergődik, miután Emmanuel Macron francia elnök júniusban meglepetésszerűen kiírta a választásokat, amelyek kaotikus eredménnyel zárultak: egyik párt sem tudott elég mandátumot gyűjteni ahhoz, hogy többséget szerezzen a parlamentben.

Macron a hét elején elutasította, hogy a baloldali koalíció jelöltjét – Lucie Castets-t – nevezze ki miniszterelnöknek, 

arra hivatkozva, hogy ez instabilitáshoz vezetne. Kedden újabb tárgyalási fordulót indított a politikai vezetőkkel: vasárnap nevezheti ki az új miniszterelnököt.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. szeptember 01. 15:31 Szerkesztve
Oszodibeszed 2024. szeptember 01. 11:17 Az a szégyen, hogy az európai unióban létezhetnek kommunista pártok! Az USA akkor indult igazi fejlődésnek amikor a kommunistákat betiltották, üldözték és akkor akadt meg a fejlődésben, amikor a zsidó maffia legyőzve az olaszt a politikába beszivárogban a hatvanas-hetvenes években és elkezdte kifejteni "áldásos" hatását. Azóta megfertőzte ny-európát, ők is egyre messzebb kerülnek fénykoruktól. Mielőtt valami libsi kínával jönnek, egy nagyon kemény nacionalista- technokrata kapitalizmus van ott, kommunista csak a párt neve. Kb. mint a negyvenes, ötvenes, hatvanas évek amerikája, közösségi érzés, az egyetlen fokmérő a hatékonyság, amelynek része a szegénység felszámolása, az életszínvonal növelése. Ha nem látom nem hiszem, azok már ott tartanak, hogy a pedagógusok európai és ázsiai prémiumautókkal járnak. A legújabb modellekkel. Ez ugye egy kommunizmusra kurvára nem jellemző:DD
Welszibard
2024. szeptember 01. 14:23 Szerkesztve
Még van némi remény Fr.-o.-ban. Toulonban például egy nagyon impozáns húsvéti körmenetet tartott kereszthordozással a katolikus egyház, amit nem hagytak késeléssel provokálni. Tömegek kisérték a keresztet az utcán, nálunk meg tüntetnek ellene Vásárhelyi Máriáék és Klara Dobreváék. Sárközi - Szárkó ~ ahogy a franciák mondják a nevét - ő is szajrézott valamit, de nem olyan sokat, mint Ursula von Leyen a vakcinákkal.
Akitlosz
2024. szeptember 01. 13:38
"Franciaország egyszerre néz szembe politikai, társadalmi és pénzügyi válsággal." Azért, mert ezek összefüggenek. Egyik okozza a másikat és viszont.
Akitlosz
2024. szeptember 01. 13:36
Macronnak megfelel a jelenlegi helyzet. Nem sürgős miniszterelnököt kineveznie. Ez van az ilyen pocsék "demokráciákban", amelyekben a miniszterelnök nem választott, hanem kinevezett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!