Magyar útra lépne Románia egy kulcsfontosságú ügyben

2024. szeptember 02. 10:12

Hatósági ársapka kerülhet fontos termékekre.

2024. szeptember 02. 10:12
Romania bucovina gura humorului market

Nyitókép: Romania, Gura Humorului (MOIRENC Camille / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

A román mezőgazdasági minisztérium egy sürgősségi rendeleten dolgozik, hogy a romániai élelmiszereknek az árrését (a nettó eladási ár és a nettó beszerzési ár különbségét) 20%-ra korlátozza – számolt be az Euractiv. 

Románia 17 alaptermékre már bevezette az ársapkát és a Versenytanács adatai azt mutatják, hogy a termékek ára 2024 júniusában 20-30%-kal csökkent 2023 júniusához képest – mondta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter.

„Egyértelmű, hogy ezt az intézkedést folytatni és kiterjeszteni kell” – hangsúlyozta Barbu. 

Az ötlet nem új, és a politikai források szerint még az őszi választások előtt jóváhagyhatják.

A Concordia munkaadói szövetség azonban, amely a múlt héten találkozott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, azzal érvel, hogy egy ilyen intézkedés „a piacok torzulásához” vezetne.

„Románia piacgazdaság, nem látjuk, hogyan lenne megvalósítható több ezer romániai termék esetében az összes árrés befagyasztása” – mondta Radu Burnete, a Concordia ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy Magyarország is bevezetett hasonló intézkedéseket, de a negatív következmények miatt kénytelen volt lemondani róluk.

Bár az alapvető élelmiszerek árplafonjai csökkentek a 2023. júliusi rendelet után, az intézkedés más termékek esetében áremelkedéshez vezetett, és nem sikerült enyhíteni a megélhetés általános költségeit 

– tette hozzá Burnete.

„Romániában még mindig az egyik legmagasabb az infláció az EU-ban. Rossz irányba haladunk” – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. szeptember 02. 12:49
"A román mezőgazdasági minisztérium egy sürgősségi rendeleten dolgozik, hogy a romániai élelmiszereknek az árrését (a nettó eladási ár és a nettó beszerzési ár különbségét) 20%-ra korlátozza" Az élelmiszeripar, ami folyton nyöszörög az alulfinanszírozottságról és egyre kisebb adagokban egyre drágábban árul, jobb hasznot hoz, mint egy államkötvény, még lekorlátozva is. Még a románok is kiszúrták, hogy átbaszás.
lazio154-2
2024. szeptember 02. 10:40
Ez nem késő még nekünk se! Meg kellene nézni pl. a péksütemények árrését-minden szereplő többet rak rá 20 % nál. Ja mi nem akarjuk a realisztikus román útat! Az aranyárú építőanyagokról ne is beszéljünk.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 02. 10:29
A csirkeseggre tettek? Vagy azért még akkora nyomor nincs, mint Magyarországon? 🤣🤣🤣🤣 2. Az árrés maximalizálása nem ársapka.
RasPutin
2024. szeptember 02. 10:21
Ez mióta ársapka?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!