Luxemburgban betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolákban

2024. szeptember 12. 21:10

A miniszter szerint a kisgyerekek még nem állnak készen arra, hogy önállóan kezeljenek egy internetkapcsolattal rendelkező eszközt.

2024. szeptember 12. 21:10

Nyitókép: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

Luxemburgban betiltják a mobiltelefon használatát az általános iskolákban, a tiltás jövőre, a húsvéti szünet után lép érvénybe – jelentette be csütörtökön Claude Mensch oktatási miniszter. A határozat végrehajtásának részleteit az elkövetkező hetekben határozzák meg az alapfokú oktatásban érintettekkel. A jövő évi húsvéti ünnepek előtt tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányt indít a kormány a szülők számára. „Ugyanezt a megközelítést alkalmazzák majd a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását szolgáló tanodákra is” – mondta a miniszter, akit a Virgule című napilap idézett.

A miniszter szerint a kisgyerekek még nem állnak készen arra, hogy önállóan kezeljenek egy internetkapcsolattal rendelkező eszközt. „Ha nem ellenőrzik őket, az okostelefonjukon nem megfelelő tartalmakkal találhatják szembe magukat. Az általános iskolákban is tapasztalható az online zaklatás. A közösségi média használata nem a gyermekeknek való. Az iskolában készült fotókat és videókat gyakran kiskorúak osztják meg” – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy az okostelefonok azzal a veszéllyel is járnak, hogy 

a tanulók már nem játszanak egymással a szünetekben, hanem szenvtelenül böngészik a telefonjaikat”.

Ami a középfokú oktatást illeti, a kormány úgy döntött, hogy a tanulóknak a tanórák elején le kell adniuk mobilkészüléküket, de az óra befejeztével visszakapják. Ezen túlmenően minden iskola maga dönthet úgy, hogy az okostelefonok használatát tovább korlátozza, különösen bizonyos korcsoportok esetében, a tanórák vagy az épület meghatározott területei szerint.

A kormány döntésének az is az előzménye, hogy a mobiltelefon használatának iskolai betiltását szorgalmazó polgári petíciót szerdára már elegendően aláírták ahhoz, hogy az ország parlamentjében vitát folytassanak erről a témáról.

Az oktatásban és tudományban dolgozók szakszervezete is arra szólított fel, hogy az iskoláknak a mobiltelefon használatában „korlátozott zónává” kell válniuk, különösen az online zaklatás elleni küzdelem érdekében. Michel Reuter szakszervezeti szóvivő szerint a tanároknak „világos pedagógiai koncepciókra van szükségük a digitális médiával kapcsolatban, mivel a tanórákon számítógépeket, táblagépeket és e-könyveket használnak”.

(MTI)

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. szeptember 13. 06:34
Helyes. Pont.
Nimril
2024. szeptember 13. 02:06
Ja. Bezzeg a buzikra meg a dragekre készen állnak. Tessék mondani, a PDSZ mit szól ehhez? A belga alkotmányt nem sérti ez az intézkedés? :)
Wolfram004
2024. szeptember 12. 23:49
Akkor mivel veszi fel a pedogógussal az affért?
herden100
2024. szeptember 12. 23:48
Nocsak.🤗
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!