Kutatás: a BBC sokkal többször vádolta Izraelt népirtással, mint a Hamászt

2024. szeptember 08. 14:57

A brit közmédia egyik szóvivője szerint komoly kérdések merültek fel a jelentés módszertanával kapcsolatban, miután az elemzés során mesterséges intelligenciát használtak. 

2024. szeptember 08. 14:57
null

Nyitókép: Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP

A BBC az Izrael-Hamász háború kirobbanása, 2023. október 7. óta 1553 alkalommal sértette meg a hírközlésre vonatkozó szerkesztési irányelveit, a pártatlanságot, a pontosságot, a szerkesztői értékeket és a közérdeket – írja a Neokohn a The Telegraph cikke alapján. A Trevor Asserson brit jogász által vezetett kutatás a BBC négy hónapnyi, televíziós, rádiós, online híreket, podcastokat és a közösségi médiát érintő kiadását elemezte.

A mintegy 20 jogászból és 20 adattudósból álló csapat kilencmillió szónyi BBC-kibocsátást vizsgált mesterséges intelligencia (AI) segítségével, amelynek eredményeképpen megállapították, hogy az Izrael elleni elfogultság „mélyen aggasztó mintázatot mutat”, és hogy Izraelt 14-szer gyakrabban vádolták népirtással, mint a Hamász terrorcsoportot.

A BBC ismételten bagatellizálta a Hamász terrorizmusát, ezzel szemben Izraelt „militarista és agresszív nemzetként” mutatta be. 

A jelentés azt is hozzátette, hogy voltak olyan BBC-újságírók, akik szimpátiát mutattak a Hamász iránt, és egyesek ünnepelték a terrorcselekményeket. Volt, aki terrorista apartheidállamnak nevezte Izraelt, más a zsidó államot Putyin Oroszországához hasonlította. A műsorszolgáltató csatornái közül a legproblémásabbnak a BBC arab nyelvű adását találták, 

ez volt az egyik legelőítéletesebb az összes globális médium közül abban a tekintetben, ahogyan az Izrael és a Hamász közötti háborúval foglalkozott. 

Tizenegy olyan esetre derült fény, amikor a BBC Arabic a háborúról szóló tudósításaiban olyan riporterek szerepeltek, akik a terrorizmust, konkrétan a Hamászt támogató nyilvános nyilatkozatokat tettek. A csatorna nézői azonban nem tudtak ezekről az információkról.

Ezt is ajánljuk a témában

Az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadások után a BBC közölte, ahol csak lehet, terrorszervezetként írja le a Hamászt, a kutatás azonban kimutatta, a palesztin szervezetet a négy hónapos időszakban 12 ezer 459 alkalomból mindössze 409-szer, összesen 3,2 százalékban jellemezték terrorszervezetként. A kutatást a BBC főigazgatójának, elnökének és valamennyi igazgatósági tagjának eljuttatták. A műsorszolgáltató egyik szóvivője a vádakkal kapcsolatban megjegyezte, komoly kérdések merültek fel a jelentés módszertanával kapcsolatban, miután az elemzés során mesterséges intelligenciát használtak. 

Laurence Julius, az Országos Zsidó Gyűlés alelnöke szerint független felülvizsgálatot kellene végezni a BBC Izraelről szóló tudósításairól: „A BBC-nek mint a világ legbefolyásosabb médiavállalatának, amelynek több mint 500 milliós globális közönsége van, beleértve a befolyásos vezetőket is, kötelessége, hogy a híreket pontosan, elfogultság és torzítás nélkül közölje, és megmagyarázza az összefüggéseket.

A BBC csúfos kudarcot vallott, és ezzel Izrael-ellenes és antiszemita narratívát közöl az egész hálózatán. Ezen változtatni kell”

 – jelentette ki.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 08. 22:21
Az Mi a rideg számokat, tényeket nézi. Ami eszerint rossz módszertan.
de France
2024. szeptember 08. 18:25
Még jó hogy a BBC "többször" vádolta Izraelt népirtással, hiszen valóban népírtást követ el egy éve. Mi az hogy TÖBBSZÖR mint a Hamast? ? CSAK Izraelt illette ezzel a váddal a BBC. A Hamas terrorista támadást követett el, nem népírtást. A BBC különben Netanyahu-t vádolja, nem az izraeli népet, akit, a túszokra gondolok, Netanyahu kíméletlenül feláldoz azért hogy hatalmon maradhasson, mert ha bukik jönnek a korrupciós perek egymás után.
alexandrosz-2
2024. szeptember 08. 18:02
Okkal tette. A Hamasz lehet, hogy egy terrorszervezet, de ne folytat népirtást, szemben az apartheid zsidó terrorállammal, amely megalakulàsa óta ezt teszi. De megbűnhődik érte a zsidó, sémi szokás szerint: fogat fogért.
Gubbio
2024. szeptember 08. 16:33
A BBC-nek nem kell mindenben tévednie. Avagy a 40000+ halott - 80%-ban gyermekek, nők, idősek - hogyan igazolja 1200+ ember halálát? Az amerikai és nyugat-európai matematika szerint 1 zsidó élet = 400 palesztin élet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!