Kiderült, mit csinált Ukrajnában a Trump elleni merényletkísérlet elkövetője

2024. szeptember 19. 10:53

Mindent megpróbált, hogy katonákat toborozzon a háborúba, de csak mérsékelten volt sikeres.

2024. szeptember 19. 10:53
TRUMP, Donald

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

 

Ryan Routh, aki a hétvégén merényletet kísérelt meg Donald Trump ellen, a volt elnök golfpályáján, jól ismert, de nem elismert volt az Ukrajnában harcoló külföldiek körében – írta a Time. A magazinnak a merénylő három kapcsolata elmondta, Routh az elmúlt három évben a Kijevben töltött ideje nagy részét azzal töltötte, hogy egy félkész terveke hajtson végre, amelyeknek 

a célja az volt, hogy katonákat toborozzon az ukrán hadseregbe a háború sújtotta Afganisztánból, Irakból és Szíriából.

Ezt is ajánljuk a témában

„Van 40 -50 emberem, akik csak ülnek és várnak egy logikus helyre, ahol harcolhatnak” – írta egy üzenetben egyik ukrajnai kapcsolatának 2022 július elején. „Végeztem a lövészárkok ásásával az ukránoknak” – tette hozzá.

A felajánlást elutasították, ahogyan Routh számos másik kísérletét is, amelyek az ukrán fegyveres erők létszámhiányának kezelésére irányultak – derült ki Routh levelezéséből, amelyet két ukrajnai kapcsolattartója osztott meg a magazinnal.

Korábban Routh több interjúban is nyíltan beszélt az ukrajnai toborzási erőfeszítéseiről, többek között a New York Timesnak és a Semafornak.

Magánüzenetei, amelyeket korábban nem hoztak nyilvánosságra, 2022 nyarától 2023 őszéig terjednek, és nyilvánvaló listákat tartalmaznak az arab világból származó katonákról, akiket Routh állítása szerint toborzott. „Nincs toborzás Szíriából vagy Irakból! Ezt már korábban is megmondtam” – írta az Ukrán Nemzetközi Légió egyik tisztviselője válaszul Routh felajánlásaira 2022 novemberében. „Ezek az országok ki vannak tiltva, és jó okkal” – tette hozzá a tisztviselő.

Még aznap Routh visszakérdezett:

Mi a helyzet Afganisztánnal????”

Egyik ukrajnai ismerőse szerint Routh ennek ellenére némi sikerrel toborzott harcosokat a Nemzetközi Légió egyik egységébe.

A 2. Nemzetközi Légió parancsnoka, Ruszlan Mirosznyicsenko ezredes azonban tagadta, hogy valaha is elfogadta volna Routh segítségét.

„Tettei és hozzáállása nagyon gyakran nem feleltek meg az ukrán fegyveres erők hivatalos politikájának a nemzetközi légióba való toborzás tekintetében” – mondta Mirosnyicsenko a TIME-nak. 

Routhot kijevi ismerősei, azt mondták, hogy gyakori és különc látogatója volt az ukrán fővárosnak. Egyikük szerint Routh gyakorlatilag hajléktalan volt Kijevben, és néha olyan ukrán katonai egységek bázisain vagy laktanyáiban tartózkodott, amelyek megengedték neki, hogy ott szálljon meg.

„Akkoriban nem tartozott az ukrán fegyveres erőkhöz” – mondja Mirosnyicsenko.

Önként, 2022 tavaszán megpróbált néhány külföldit toborozni néhány katonai egységbe.

Talán részben sikerült is neki. De erre nem volt felhatalmazása. Ő maga tette. És a megközelítései gyakran nem feleltek meg a hivatalos ukrán katonai politikának” – magyarázta.

Másfél évvel később Routh még mindig megpróbált elérni magas rangú ukrán tisztviselőket, hogy megnyerje támogatásukat toborzási stratégiájához. Ekkorra a Nemzetközi Légió néhány toborzójával és tisztjével folytatott beszélgetéseinek hangneme egyre feszültebbé, sőt ellenségessé vált.

Az egyik 2023. november eleji üzenetében Routh azt állította, hogy az amerikai Secret Service – éppen az az ügynökség, amely vasárnap letartóztatta őt – segíthetne ellenőrizni az Afganisztánból és más országokból toborozni kívánt katonák katonai adatait.

„Ezek a katonák mind az amerikai és koalíciós erőkkel dolgoztak, így az előéletük könnyen ellenőrizhető”– írta, hozzátéve, „csak ukrán vízumra van szükségük, a többit el tudjuk intézni”.

Miután határozott elutasítást kapott egy ukrajnai katonai toborzótól, Routh szarkasztikusan válaszolt: „Szóval rengeteg katonátok van ... jó üzlet ... mikor nyerjük meg ezt a háborút?”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:36
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­k­­­e­­­l­d­ ­a­­­ ­­­s­­z­­e­x­­i­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Csigorin
2024. szeptember 19. 14:04
mit mit, utasitasokat kapott mocskos terrorista, ugylatszik annyira, hogy meg az ukranoknak is budos volt, pedig az nagy szo
Tasi János
2024. szeptember 19. 12:51
Kit lepne meg, ha valaki azt állítaná ez az alak egy CIA stooge? youtube.com/watch?v=nC6TTjA3P5g
polárüveg
2024. szeptember 19. 12:43
Láttunk már olyat, hogy USA képviselő hozott létre dzsihadista szervezetet. Azon, hogy egy ki tudja miből élő USA-beli férfi Ukrajnába akart afgán harcosokat toborozni, hát ezen nincs mit meglepődni, "lehet tovább haladni, oszoljunk, kérem"! És ez lőtt rá egy USA elnökjelöltre? Mik vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!