Kiderült: ipari lobbista az Európai Parlament elnökének férje

2024. szeptember 04. 10:17

Roberta Metsola férje a Royal Caribbean Group hajózási cég európai lobbistája.

2024. szeptember 04. 10:17
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

 

Különös kapcsolatokra derített fényt a Politico. Az Európai Parlament elnöke a máltai Roberta Metsola, 

akinek a férje Ukko Metsola – egy európai lobbista.

Ukko Metsola az amerikai Miamiban székelő Royal Caribbean Group nevű, óriás turistahajókat üzemeltető cég európai lobbistája, ami, ahogy a Politico megemlíti, egyúttal egy jelentősen környezetszennyező cég is.

A házaspár egyébként mindent lepapírozott: Ukko Metsola egy megfelelően regisztrált lobbista, nyilvános információk vannak róla. Felesége, az Európai Parlament elnöke sem titkolt el semmit hivatalosan – 

mert az EP elnökére nem vonatkoznak olyan átláthatósági szabályok, amik mindenki másra igen.

Roberta Metsola volt ugyanis az, aki keresztülvett egy új etikai kódexet az Európai Parlamentben, ami alapján az EP vezető tisztségviselőinek nyilatkozniuk kell érdekkonfliktusaikról, beleértve a családjukat, gazdasági érdekeltségeiket, sőt „érzelmi életüket” is. Ez a nyilatkozattételi kötelezettség viszont nem vonatkozik egyvalakire: magára az Európai Parlament elnökére.

A Politico leszögezi, hogy eddig nem derült ki semmi olyan történet, mely szerint a lobbista férj és az EP-elnök feleség bármi törvénybe ütközőt csinált volna. 

Igaz, Metsola úr lobbistaként befolyásolta az Európai Parlament zöldpolitikai törvényhozását, amit aztán Metsola asszony írt alá.

Az ügyben a Politico megkereste Metsoláékat. Az EP elnökének szóvivője 

azt közölte: Metsoláék házassága és Roberta Metsola EP-elnöksége nem jelent érdekkonfliktust

az EP szabályai alapján; az EP elnöke az EP intézményének érdekeit képviseli.

A Politico számos kapcsolatát megkérdezte a Metsola házaspár ügyeiről, EP-képviselőktől hivatalnokokon át korrupcióellenes szervezetekig: nagy többségük eddig nem is tudott arról, hogy Roberta Metsola férje egy iparági lobbista – állítják. Ahogy arról sem tudtak, hogy az EP elnökének nem kell nyilatkoznia esetleges érdekkonfliktusairól. 

Most egy szocialista EP-képviselő azt mondta a lapnak: valóban, ezt a kivételt, kiskaput be kell zárni.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizotto
2024. szeptember 05. 16:39
A jogállamiság fellegvárában a lobbizás az intézményesített korrupció álneve.
Janika50
2024. szeptember 04. 18:08
Mi ebben a meglepő? Az Eu a közpénzek lenyúlásának az egylete. Az amerikai unió méginkább. A fő gondjuk a Magyar kormánnyal az, hogy kiveszi részét a közösből. Ez még nem lenne baj, ha a nagyrészét vissza juttatnák a küldőnek, de nem, képessek elkölteni, eltenni. Na ez a megbocsájthatatlan bűn a részükről. A jogállamosdi, európai értékek, demokrácia, -mostanság ritkábban használt fogalom- meg az egyéb semmitmondó bolsi förmedvények mind ennek az elfedését szolgálják. A Hazai lakcimmel rendelkező bolsik azért a liblingjeik, mert ha nekik adnak valamit, kiveszik a részüket, ami nem kevés a többit vissza juttatják a feladónak. A nép meg nyögi az egész törlesztést.
FreeEurope
2024. szeptember 04. 12:45
Felsorolom a nyugathoz köthető legfőbb értékeket: - képmutatás, - hatalom, - pénz, - szarrágás.
pollip
2024. szeptember 04. 12:07
Ugye Metsola felejtette el bejelenteni a nagy értékű ajándékokat, amiket kapott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!