Keményen nekirontottak a republikánusok Bidennek Afganisztán miatt

2024. szeptember 10. 06:55

A jelek szerint „nem öregedik jól" az elnök 2021-es döntése – a republikánus párt is bírálja az afganisztáni kivonulást.

2024. szeptember 10. 06:55
Polish Armed Forces Day Celebrated In Warsaw, Poland

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az amerikai republikánus párt vasárnap egy kritikus jelentést tett közzé Joe Biden elnök 2021-es afganisztáni csapatkivonásáról, amely kaotikus körülmények között zárta le az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborúját – írta meg az Index.

A jelentés, amelyet a képviselőház külügyi bizottságának republikánus tagjai készítettek, azt állítja, hogy Biden elmulasztotta kezelni a kivonulás előre látható következményeit, amelyet még az előző Trump-adminisztráció döntött el. A dokumentum emellett rámutat, hogy már az Obama-kormány is tervezte a csapatok kivonását Afganisztánból.

A tálibok 2021. augusztus 15-én vették át a hatalmat Kabulban, miután az amerikai támogatású afgán kormány összeomlott. Az amerikai erők két héttel később, augusztus 30-án vonultak ki végleg az országból. A kivonulás előtti napokban, augusztus 26-án, egy öngyilkos merényletben 13 amerikai katona és 170 afgán vesztette életét a kabuli repülőtéren, ahol menekülők tömege próbált elhagyni az országot.

A republikánusok hangsúlyozták, hogy katonai vezetők szerint szükséges lett volna az amerikai katonai jelenlét fenntartása Afganisztánban, ahol a 2001-es terrortámadások után indított háborút Washington. A demokraták elítélték a jelentést, és azzal vádolják a republikánusokat, hogy a novemberi elnökválasztás előtt politikai céllal időzítették annak nyilvánosságra hozatalát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2024. szeptember 10. 12:50
most így időszerű, mint döglött lóba rúgni
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 10. 07:20
A Republikánusok ugyanolyan fasszopók mint a Demokraták, Trump azt mondta, hogy ki sem vonult volna Afganisztánból
RasPutin
2024. szeptember 10. 07:00
A republikánusok hangsúlyozták, hogy katonai vezetők szerint szükséges lett volna az amerikai katonai jelenlét fenntartása Afganisztánban, ahol a 2001-es terrortámadások után indított háborút Washington. Akkor nem kellett volna a Trump adminisztrációnak olyan megállapodást aláírni Dohában a tálibokkal ami a teljes kivonulásról szólt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!