Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Trump fellélegezhet: büntetőügyében a választások utánra halasztották az ítélethirdetést

2024. szeptember 06. 21:21

A bíró szerint a halasztással elkerülhető a látszat, hogy az ítélethirdetés a választás befolyásolására irányul.

2024. szeptember 06. 21:21
null

Nyitókép: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Az amerikai elnökválasztás utánra halasztotta az ítélethirdetést Donald Trump hallgatási pénzes büntetőügyében a manhattani bíró, Juan M. Merchan. A bíró döntését pénteken hozta meg, így az ügy „egyedülálló időkeretére” hivatkozva november 26-ra tette át az ítélet kihirdetését – írta meg a BBC.

Merchan a négyoldalas ítéletben kifejtette, hogy a döntést nem könnyen hozták meg, de megítélésük szerint ez szolgálja a legjobban az igazságszolgáltatás érdekeit. A bíró a döntés indoklásában megemlítette a közelgő elnökválasztást, hangsúlyozva, hogy a halasztással elkerülhető a látszat, hogy az ítélethirdetés a választás befolyásolására irányul. 

Merchan szerint fontos eloszlatni minden olyan feltételezést, miszerint a bíróság döntéseket hozott volna bármelyik párt előnyben részesítése érdekében. A bíró hangsúlyozta, hogy Donald Trump ügye „egyedülálló az amerikai nemzet történetében”.

A lap szerint nem egyértelmű, hogy a döntés kedvez vagy árt Trumpnak, hiszen a büntetés kihirdetése alátámaszthatta volna politikai mártíromságra vonatkozó állításait. Trump kampányszóvivője, Steven Cheung a döntésre úgy reagált, hogy az ügyészség „választásokba való beavatkozással kapcsolatos boszorkányüldözésében” nem szabad ítéletet hozni.

Merchan eredetileg július 11-én tervezte a büntetés meghatározását, azonban szeptember 6-ra halasztotta a döntést. A halasztás oka, hogy július elején az amerikai legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az amerikai elnökök nem vonhatók felelősségre a hivatali idejük alatt hozott döntéseikért. Emiatt Trump ügyvédjei fellebbezni készültek, így Merchan végül eltolta a büntetés közlését, amely az amerikai jogban akár hetekkel, hónapokkal később is megtörténhet az esküdtek által hozott ítélet után.

Májusban New Yorkban Trumpot 34 vádpontban találták bűnösnek.

A Stormy Daniels pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénz, amely célja az volt, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban ne hozza elő állítólagos kapcsolatukat, csak a jéghegy csúcsa volt. A vádak szerint Trump és csapata számos dokumentumot meghamisított, és az intézőjének, Michael Cohennek kifizetett összegek nem ügyvédi, hanem kampányköltségek voltak. Trump ítélethirdetése hónapok óta függőben van, mivel ügyvédei azt kérték, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöki mentelmi jogról szóló döntése miatt helyezzék hatályon kívül az ítéletet.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Deák Dániel

Magyar Nemzet

Idézőjel

Kulcskérdés az amerikai elnökválasztás, Donald Trumpnak győznie kell.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 07. 01:26 Szerkesztve
A buzipornós Bese Gergő atyáról még mindig hírzárlat van a Mandineren? A Megafonosokkal meg ott virít a Tranziton a homokos. Szájer, Kaleta, Balogh, Bese.. Simonka megmondta, mi a zsidó-kereszténység.
canadian-deplorable
2024. szeptember 07. 01:24
Trump ellen kenguru perek folynak. Olyan állítólagos bűncselekményekért ítélték el, amik nem is bűncselekmények és valójában standard üzleti folyamat. Ráadásul a bíró az esküdtszéket arra utasította, hogy nem kell egyhangú ítélet, többség is elég. Az amerikai Alkotmány kimondja, hogy mindig egyhangú ítélet kell. Tehát Trump elítélése Alkotmány-ellenes förmedvény. A bíró maga közismert Trump gyűlölő. Ha Trump elveszíti a választásokat, akkor börtönbe megy és a lehető legrosszabb helyre teszik, ahol nagy valószínűséggel meg is ölik majd. Ha nyer, mint elnök kegyelmet ad magának és kiröhögi az egész rohadék korrupt rendszert.
herden100
2024. szeptember 06. 23:59
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
europész
2024. szeptember 06. 23:38
A biro esetleg sejt valamit.Ha eliteli Trumpot es bortonbe zarjak es amikor megnyeri a valasztast amit amerikaban a bortonbol is megnyerheto akkor a bironak harangoztak. A palyafutasanak a vege az itelet.Jobban jarna ha mielobb artatlannak nyilvanitana meg most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!