Kellemetlen, ha igaz: elsüllyedhetett egy kínai atomtengeralattjáró

2024. szeptember 27. 15:36

Legalábbis az amerikaiak szerint.

2024. szeptember 27. 15:36

Nyitókép: Shutterstock

***

Az idei év tavaszán, úgy tűnik, elsüllyedt Kína legújabb nukleáris meghajtású tengeralattjárója – állította csütörtökön egy magas rangú amerikai tisztségviselő, ami kínos lehet Peking számára, mivel Kína éppen katonai képességeinek bővítésére törekszik – írta meg az Euractiv.

A távol-keleti globális hatalom jelenleg haditengerészet szempontjából világelső, amely megkezdte a nukleáris fegyverrel felszerelt tengeralattjárók új generációjának gyártását. Azonban egy névtelenül nyilatkozó amerikai forrás az Euractivnak elmondta, hogy Kína új, kategóriájában első számú nukleáris meghajtású tengeralattjárója valamikor május és június között egy móló mellett egyszerűen elsüllyedt.

Ezt is ajánljuk a témában

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt mondta, nincs információjuk a történtekről, ami lényegében felér egy beismeréssel.

Az amerikai forrás szerint nem tudni, mi volt az oka a tengeralattjáró elsüllyedésének, és azt sem tudni, volt-e akkor nukleáris üzemanyag a fedélzetén. Mindez ugyanakkor kérdéseket vet fel szerinte a kínai Népi Felszabadító Hadsereg felügyelete és a benne elharapózott korrupció kapcsán, hozzátéve, nem meglepő a titkolózás.

A hírt Wellington Koo tajvani védelmi miniszter pénteken Tajpejben indirekt módon megerősítette azzal, hogy a hatóságok „több hírszerzési és megfigyelési módszerrel észlelték a helyzetet”.

Júniusban egyébként képek jelentek meg az interneten egy kínai atom-tengeralattjáróról a Tajvani-szorosban, a tajvani halászok közelében.

A kínai tengeralattjáró-hírről először a Wall Street Journal számolt be.

A kínai hadseregről szóló Pentagon-jelentés szerint 2022-ben Kínának hat nukleáris meghajtású ballisztikusrakétával felszerelt tengeralattjárója, hat nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárója és 48 dízelmotoros támadó tengeralattjárója volt. A tengeralattjárók létszáma 2025-re várhatóan 65-ra 2035-re pedig 80 darabra nő – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Mindez azután blamázs, hogy szerdán Kína bejelentette, hogy sikeresen hajtotta végre egy interkontinentális ballisztikus rakéta ritka kilövését a Csendes-óceánba – nem kizárt, hogy erre válaszul szivárogtattak az amerikaiak.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. szeptember 27. 17:49
Már az is hír ha egy tengeralattjáró a tenger alatt van..
lacika-985
2024. szeptember 27. 16:58
Eltünt egy kinai tengeralattjáró , az amcsiknak fogalmuk sincs hova tünt - éppen ezért saját maguk nyugtatására elsülyedté nyilvánitják .. Nem vicces ?? Amugy ugyanezen a sorson van egy jó pár orosz tengeralattjáró is , azok is elsülyedhettek .. Ennyie inkompetensek az amcsik ???
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 16:45
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­e­l­d­ ­­a­ ­­­s­z­e­­x­­i­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Krupp Skya
2024. szeptember 27. 16:34
Ha tengeralattjáró nem süllyed el az hiba, Eltévedt amerikai nagy hatótávolságú rakéta UUUU-rajnából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!