Josep Borrell: Az EU az amerikai elnökválasztás kimenetelétől függetlenül támogatja Ukrajnát

2024. szeptember 25. 20:13

Amíg az ukránok ellenállnak az orosz agressziónak, az EU támogatni fogja őket, bármit is tesz az Egyesült Államok – mondta az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

2024. szeptember 25. 20:13
null

Nyitókép: ATTA KENARE / AFP

Amíg az ukránok ellenállnak az orosz agressziónak, az EU támogatni fogja őket, bármit is tesz az Egyesült Államok – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után újságíróknak.

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerdai beszámolója szerint Borrell arra a kérdésre válaszolt, amely Donald Trumpnak a Fehér Házba való esetleges visszatérésére vonatkozott, illetve Trumpnak a háború befejezésére vonatkozó tervére. 

„Trump jelenleg csak jelölt. Megvárom, amíg visszatér a Fehér Házba, hogy megfontoljam a javaslatait” – jegyezte főképviselő. „A háború kezdetén senki sem bízott abban, hogy Ukrajna képes ellenállni” – emlékeztetett.

Rámutatott arra is, hogy miután Oroszország elfoglalta a Krímet 2014-ben, az európaiak nem akarták felfegyverezni Ukrajnát, de ez 2024-ben megváltozott. Megjegyezte, hogy az Európai Unió katonai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius téren összességében több támogatást nyújtott eddig Ukrajnának, több mint az Egyesült Államok. A főképviselő egy másik kérdésre válaszolva kijelentette: Ukrajna feladása és az, hogy emiatt egy „második Fehéroroszországgá” váljon, nem a leggyorsabb módja a háború befejezésének. 

Hallottam itt bizonyos békeszeretőket, akiknek a háború túl drágának tűnik. Mi is szeretjük a békét és az ukránok fizetik érte a legmagasabb árat. A béke elérésének leggyorsabb módja, ha Oroszország kivonul csapataival és a háború véget ér”

– mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna katonai támogatása nem zárja ki a békés megoldások keresését. Minél erősebb viszont Ukrajna katonailag, annál erősebb lesz a tárgyalási pozíciója – mutatott rá. 

(MTI)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 21:46
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­e­l­d­­­ ­­a­ ­­s­z­e­­x­­i­­ ­­p­u­n­c­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
jooeee
2024. szeptember 25. 21:40
Ez Fleto-val egy színvonal. Ez is iszik annyit, mint Fleto, azaz vedelnek.
Nasi12
2024. szeptember 25. 21:37
"ukránok fizetik érte a legmagasabb árat" Igaza van. Nem amerika, az EU meg ukrajna vezetői.
Agricola
2024. szeptember 25. 21:25
Josep Borrell: Az EU az amerikai elnökválasztás kimenetelétől függetlenül támogatja Ukrajnát. De mit számít, amit Ő mond. Az Egyesült Államok már bő fél évszázada képes volt űrhajósokat küldeni a Holdra és visszahozta is őket. Ezt a teljesítményt azóta még egyetlen ország sem volt képes megismételni. Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz elektronikus hadviselési eszközök képesek megzavarni a kizárólag GPS alapján navigáló, illetve bármilyen külső adatra támaszkodó nyugati (és ukrán) precíziós fegyvereket. Viszont a szinte elháríthatatlan robotrepülőgép az Egyesült Államok által kifejlesztett úgynevezett TRN (Terrain Referenced Navigation) rendszert, pontosabban annak TERCOM verzióját használja, amely egy magasságmérő adatai alapján hasonlítja össze a terepet azzal az adatbázissal, amelyet korábban beletápláltak. Ilyent Borell nem tud adni Ukrajnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!