Jobbra tolódott az egyensúly az EU-s intézményekben

2024. szeptember 27. 18:37

Ez már nem ugyanaz az Európai Parlament, és nem ugyanaz az Európai Unió.

2024. szeptember 27. 18:37
null
Bernard Guetta
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Bár a mérsékelteknek van többségük az Európai Parlamentben, az Európai Néppártnak nincs ellenére, hogy bizonyos ügyekben Orbán Viktor és az olasz Giorgia Meloni szélsőjobboldali erőivel szövetkezzen.

Ez már nem ugyanaz az Európai Parlament, és nem ugyanaz az Európai Unió.

Sok minden megváltozott, főleg azért, mert Franciaország és Németország gazdaságilag és politikailag kifulladt. Nem ez az első alkalom, hogy Európa két vezető hatalmának az egyike vagy a másika meggyengül, de hogy ennyire, és hogy mindketten egyszerre, arra még nem volt példa. Ez a helyzet politikai vákuumot hozott létre Brüsszelben, amit az Európai Bizottság elnöke azzal igyekszik betölteni, hogy úgy lép föl, mintha az Európai Unió elnöke lenne.

Ursula von der Leyen külpolitikai kezdeményezések sorával áll elő, és annyira a maga ízlése szerint formálja az Európai Bizottság vezetését, ahogyan korábban egyik elődje sem tette. Mintha elszánta volna magát, hogy minél gyorsabban tető alá hozza az európai politikai uniót. Lehet, hogy ezzel kikövezi az Európai Egyesült Államok felé vezető utat, aminek az alapjait már lerakták, hiszen az uniós országok közösen küldenek pénzt és felszerelést Ukrajnának, közösen vettek föl hitelt a Covid-válság idején, ki fognak nevezni egy katonai védelemért felelős uniót biztost, és nagy támogatást élvez Mario Draghi múlt heti jelentése, amelyben a volt olasz jegybankelnök azt írja: versenyképes unióhoz közös európai iparpolitika kell. Az is lehet viszont, hogy Ursula von der Leyen gyorsító kísérlete éppen ellenkező hatást ér el, és akkora elutasításba ütközik az európai közvélemény és a nemzeti vezetők részéről, ami hosszú időre szétzilálja a huszonhetek egységét.

Nehéz megjósolni a hatást, mert sok függ az amerikai elnökválasztás eredményétől, a közel-keleti fejleményektől, attól, hogy Vlagyimir Putyin képes lesz-e arcvesztés nélkül kilépni az ukrajnai háborúból, és hogy Hszi Csin-ping felül tud-e kerekedni Kína gazdasági és társadalmi nehézségein. Sok a bizonytalanság, különösen azért, mert a megerősödő szélsőjobboldal új helyzetet teremtett az Európai Bizottságban, de főleg az Európai Parlamentben.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa2
2024. szeptember 27. 21:01
"Mario Draghi múlt heti jelentése, amelyben a volt olasz jegybankelnök azt írja: versenyképes unióhoz közös európai iparpolitika kell." - Lásd, KGST - Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa. Köszönjük, egyszer már jártunk ott. Nem volt jó. Nem akarunk visszamenni! Akkor Szovjet Uniónak hívták, ma még csak Unió, de a fejlődési pálya alapján már nem járunk messze a Tanács Uniótól. Ami ugyan az. Még most kell/ene a pályát módosítani és valami más irányt venni. Szerintem.
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 20:56
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­­k­e­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­s­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­u­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
uranvaros
2024. szeptember 27. 20:55
Ez melyik mozit nézi? Fordítva ül a lovon Kb semelyik mondata sem ül
Vén Csataló
2024. szeptember 27. 20:48
Rohadt bolsevik kurva anyádat. Ha nem csak ti vagytok mindenhol, az neked már nem demokrácia. Na ezért fogtok pusztulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!