Színt vallott Daniel Freund: nyilvánosan hátba támadta Magyarországot

2024. szeptember 25. 11:46

Nem hazudtolta meg magát a német zöldpárti EP-képviselő.

2024. szeptember 25. 11:46
FREUND, Daniel

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Orbán Viktor kormánya 2018 óta uniós szankciós eljárás alatt áll, mert „rendszerszintű fenyegetést” jelent a demokráciára és a jogállamiságra. Körülbelül 19 milliárd euró összegű uniós forrás van befagyasztva a kormány bírák feletti ellenőrzésével, a tudományos szabadsággal és a korrupció elleni küzdelem kudarcával kapcsolatos aggodalmak miatt – írja a The Guardian.

Később a lap arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság úgy döntött: megkurtítja a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Mintegy 200 millió eurót fognak ebből levonni.

A lap szerint a Magyarország elleni panaszok ellenére hazánkra, mint az EU soros elnökségére hárult, hogy kedden Brüsszelben vezesse az európai ügyek minisztereinek ülését az EU éves jogállamisági jelentéséről.

Daniel Freund is megszólalt

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, az Orbán-kormány kiemelkedő kritikusa szerint soha nem lett volna szabad megengedni, hogy Magyarország elnököljön a jogállamiságról szóló tanácskozáson. „Azt az országot, amelyre a 7. cikkely szerinti – az alapvető értékekre vonatkozó szankciós – eljárás vonatkozik, amelynek több milliárd értékű uniós forrása van befagyasztva a jogállamiság megsértése miatt, amelyet most 200 millió eurós pénzbírsággal sújtottak, plusz napi 1 millió euróra a jogállamiság megsértése miatt

vezeti most a vitát a jogállamiság helyzetéről, felháborító.”

Bóka János, Magyarország EU-ügyi minisztere azt válaszolta: „Magyarország becsületes közvetítőként látta el elnöki feladatait, őszintén együttműködve minden tagállammal és intézménnyel, és más jelzést nem kaptam egy tagállamtól vagy intézménytől sem.”

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2024. szeptember 25. 15:02
Mi az, hogy színt vallott? Csak most?
istvanpeter
2024. szeptember 25. 14:46
De ez nem zöld, hanem hülye. Egyébként is Magyarország ellen csak rágalmak és hazugságok hangzanak el, kockázatról és aggodalomról beszélnek, de semmi konkrétumot nem képesek felmutatni. A gyalázkodás mocskos aljassága abban rejlik, hogy a választott hatalomgyakorlók befeketítése egyúttal a több millió magyar választópolgár szembe köpését és a tisztességük megkérdőjelezését is jelenti.
Hangillat
2024. szeptember 25. 14:23
„rendszerszintű fenyegetést” jelent a demokráciára és a jogállamiságra" Az EB rendszerszintű hazudozása fenyegetést jelent a demokráciára. A jog uralma helyett jogtalan jogi EURI MURI folyik a banánköztársaság-szerú banánmaffia bizottságban. Freund lerántja a leplet és látható lesz a láthatatlan lepel, alatta a jól láthatatlan problémás magyar jogállammal.
lemez
2024. szeptember 25. 14:11
Soros daniella.Lemondott a német zöldek egész vezezetősége a válsztáson való rossz szereplés miatt.Te neugass ide majom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!