Itt az újabb világbotrány: Alexa, az Amazon asszisztense lelkesen kampányol Kamala Harris mellett (VIDEÓ)

2024. szeptember 06. 09:42

Furcsa kísérletet végzett egy nő a techvállalat eszközén. Amit felfedezett, az egész elnökválasztást eldöntheti.

2024. szeptember 06. 09:42

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

***

A médiumok tömeges egyoldalú bevetése és Mark Zuckerberg vallomása után nehezen lepődik meg az ember, amikor újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő arra vonatkozólag, hogy a techszektor mamutjai – kivéve az egy szem X-et Elon Muskkal az élen –

minden eszközt bevetnek azért, hogy megakadályozzák Donald Trump újraválasztását.

Ezt is ajánljuk a témában

Olyannyira, hogy például nemrég kiderült, a mesterséges intelligencia vezérelte ChatGPT nevű népszerű generatív nyelvi modell konkrétan a George Soroshoz köthető oldalakra kalauzol mindenkit, aki például a milliárdos által támogatott ügyészekről érdeklődik.

Ezt is ajánljuk a témában

Noha a mesterséges intelligencia kapcsán sokan annak értéksemlegességét szeretik hangsúlyozni, úgy látszik, a fejlesztői oldalon éppolyan könnyű a manipulálása – s ezáltal a tömegek információhoz való jutásának befolyásolása –, mint akár

a Google találati listáját, ahonnan nemrég eltüntették a Trump elleni merénylet képeit.

Ezt is ajánljuk a témában

Most ismét egy igen sokatmondó felvétel látott napvilágot arról, hogy néz ki ez a gyakorlatban – ezúttal a Donald Trumppal régebben is össze-összeszólalkozó Jeff Bezos milliárdos cége, az Amazon a ludas. 

Pontosabban annak Alexa nevű, AI-vezérelte asszisztense.

A News.com által megosztott videón egy fiatal nő ugyanis arról próbált tájékozódni Alexánál, hogy melyik elnökjelöltre adja a voksát, és kérte, hogy érveljen Donald Trump és Kamala Harris mellett.

A párbeszéd során a nő megkérdezi Alexát: miért szavazzon Donald Trumpra?

Mire a virtuális asszisztens elutasítóan így felel: 

Nem válaszolhatok erre a kérdésre olyan tartalommal, amely népszerűsít egy adott politikai pártot vagy jelöltet”.

Majd felteszi ugyanezt a kérdést Kamala Harris kapcsán. Az addig szófukar eszközből most dőlnek az érvek.

Nagyon sok érv szól amellett, hogy Kamala Harrisre szavazz. 

A legfontosabb talán, hogy ő egy erős jelölt, az eredményei első női alelnökként jól láthatóak. Harris már most áttörte a legnagyobb gender-akadályokat, és politikai karrierjét a progresszív ideák és a jogfosztott közösségek iránti elkötelezettség jellemzi” – sorolja buzgón.

A videón látható kis kísérlet rámutat az Amazon durva kettős mércéjére, vagyis hogy az egyik jelölt kapcsán ragaszkodott az apolitikussághoz, a másik mellett viszont lelkesen kampányolt. Maga a próba elég esetlegesnek tűnhet, elvégre azt gondolnánk, hogy aránylag kevesen keresnek maguknak úgy elnökjelöltet, hogy ilyen módon tájékozódnak, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a legújabb közvélemény-kutatások szerint a bizonytalanok aránya meghaladja a hibahatárt, s lényegében – a csatatérállamokban, ahol igen szoros a verseny – ők dönthetik el Amerika, s ezen keresztül az egész világ sorsát.

Úgy, hogy egy mesterséges intelligenciával működő asszisztens nem hajlandó az egyik jelöltről felvilágosítást adni, míg a másikért lelkesen korteskedik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viking-10
2024. szeptember 06. 16:30
Azta… mekkora botrány már!!!🤡🤡🤡🤡🤡
FreeEurope
2024. szeptember 06. 12:09
Nem meglepő. Ezeket a háttérhatalom tulajdonolja. Elfogulatlanságuk csak mese, mint minden amit ajánlanak az emberiség számára.
Dixtroy
2024. szeptember 06. 12:08
Kamamala Hamamaris
Nasi12
2024. szeptember 06. 11:53
Az Alexa valószinü elírás. Nyilván Kamala az asszisztens neve😄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!