„Inkább ne erősködjetek, a végén úgyis mi döntünk, jöttök-e az EU-ba” – keményen odaszóltak a lengyelek az ukránoknak

2024. szeptember 03. 16:00

Radoslaw Sikorski pici fejtágítást tartott Dmitro Kulebának a dolgok állásáról.

2024. szeptember 03. 16:00
null

Nyitókép: Mikhail Metzel / Sputnik / Sputnik via AFP

Úgy tűnik, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem választott jó taktikát, amikor még neki állt feljebb a volhíniai mészárlás felemlegetése kapcsán, és visszaszólt a lengyeleknek. Az előzmény Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter kijelentése, mely szerint az 1943-1945 között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által elkövetett volhíniai mészárlás mintegy százezer lengyel áldozatának tisztes újratemetése és a róluk való méltó megemlékezés nélkül Ukrajna nem léphet be az Európai Unióba (EU). 

Kuleba erre Olsztynban az 1947 tavaszán végrehajtott úgynevezett Visztula-akcióval kontrázott. Ennek során az UPA elleni harc ürügyén mintegy 140 ezer ukrán nemzetiségű személyt Lengyelország délkeleti részéből kényszerrel áttelepítettek a második világháború után az országhoz csatolt nyugati területekre.

Ezt is ajánljuk a témában

Radoslaw Sikorski egy egyetemi pódiumbeszélgetés során azonban alaposan helyretette ukrán kollégáját:

„Persze, Ukrajnának vannak bizonyos követelései felénk, de a végén mégis csak Lengyelország fog dönteni arról, beléphetnek-e az EU-ba. Úgyhogy Ukrajna jobban tenné, ha tisztességesen elintézné ezt az ügyet, a Lengyelország iránt érzett hála jegyében”.

Sikorski hozzátette: Kuleba összemosta a Visztula-akció keretén belül történt, háború utáni áttelepítéseket egy etnikai népírtással, amely Volhíniában történt. 

(via Do Rzeczy)

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. szeptember 04. 16:12
kulabá úgy bezizzent, hogy lemondott. Ég vele!
figyelő4322
2024. szeptember 03. 21:40
Kula bá megérdemelt volna egy alapos golyón rúgást is. Persze a Sík Orszki csak pedálozik a szavazóknál. Remélem, érzi a vesztét.
evoque
2024. szeptember 03. 20:41
A második vh is miattuk tört ki. Ha utána néztek, akkor látszik hogy az 1. Vh után megalázott németországot, aki hadsereget sem tarthatott, folyamatosan támadták a lengyelek. Határbetörések kis fosztogatások non stop. Hitler megszámlálhatatlanszor írt levelet, jelezte a problémát az angoloknak franciáknak de azok bosszúból pont telibe szarták , hogy a lengyelek németeket gyolkolásznak. Így németország, Hitler rendezte saját hatáskörben. Ekkor rohanták le a lengyeleket. Aztán persze a lengyelek sírtak. Most is lierőltetik a világháborút a nyomorultak. Méghogy barátok.
rugbista
2024. szeptember 03. 19:58
Húha! Előkerültek az áttelepítések? Mit fog szólni a németországi Elűzöttek Szövetsége?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!