Halló, itt a XXI. század

2024. szeptember 11. 07:37

A spanyol iskolákból is kitiltották a mobilokat, de nem is okoztak vele hátrányt senkinek, mert az iskolások digitális ellátottsága mellett a mobil nem számít nélkülözhetetlen taneszköznek.

2024. szeptember 11. 07:37
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép: Daniel Ramalho / AFP

„Amúgy a nyilvánvaló gumicsont-hatáson kívül (addig sem a tanárhiányról, a tantermekben uralkodó 40 fokról meg a saját pénzen vett ventilátorokról beszélünk az iskolakezdés kapcsán) van a hazai telefonstop mögött egy másik megfontolás is. Kormányunk valójában nem a telefont, hanem a 21. századot szeretné kitiltani az iskolákból, visszavezetve a magyar oktatásügyet abba a korba, ahol hivatalosan is a párt írta elő és kérte számon, hogy mit tanít a pedagógus. Az okostelefonnal ennek a rendszernek nem az a fő baja, hogy leszoktatja a gyerekeket a beszélgetésről. Hanem valószínűleg az, hogy – amennyiben a tanár hozzáértő módon illeszti be az oktatásba – túlságosan szélesre nyitja a megszerezhető ismeretek kapuját. 

Szimbolikusnak is tekinthető, hogy egy olyan intézmény igazgatójára csapott le először, demonstratívan a kormányzati szigor, ahol nem a beszélgetés, hanem az állami egyentankönyv alternatívájaként használták a mobilt. Sehol, még a tilalomnak lelkesen tapsoló Magyar Nemzetben sem vetették fel soha, hogy azért avatkoztak közbe, mert a madáchosok a szélsőségesen liberális telefonkezelés miatt ijesztően keveset trécselnek egymással.

Van ennek az összességében elég szomorú történetnek történelmi perspektívája is. Az államrend őrei a világ különféle pontjain, különböző korokban a nyomtatott könyvtől, a televíziótól, a videótól, az internettől stb. is megpróbálták eltiltani az iskolásokat, egészen hasonló okokból, mint amilyenek most Orbánékat vélhetően vezérlik. Az eredményt ismerjük, például az ezen az úton a legmesszebbre jutott Észak-Korea sikerei kapcsán. Nincs azzal semmi baj, ha korlátozzuk, vagy megpróbáljuk ésszerű keretek közé szorítani az iskolai mobilozást. De ha olyan világot építünk, ahol az iskola nem a jövőre készít fel – az ismeretszerzés technológiáiban is –,hanem a múltra, arra garantáltan rá fogunk faragni.

Mellesleg: a spanyoloknál két héttel később kezdődik a tanév, mert szeptember első felében még túl meleg van – bár azért nem annyira, mint mostanában volt nálunk –, de nem tart tovább, mint Magyarországon. Akár ezt a példát is át lehetne venni. ”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
unicus
2024. szeptember 13. 06:34
Hogy ez az ürge mekkora nagy barom.
angeleye
2024. szeptember 12. 18:28
Úgy gondolom, hogy ez a Hargitai nevű nincs birtokában azon minimális képességeknek amivel az ún. munkáját elégségesen tudná végezni. Még jó hogy az internacionalistákat erősíti.
Szuperszig
2024. szeptember 12. 18:18
Szánalmasan hülye vagy Miki! Menj már el egy iskolába, és nézz körül, baszod!
Krupp Skya
2024. szeptember 12. 14:21 Szerkesztve
500.000 magyarnak vettétek el a földjét, de ezzel nem okoztatok nekik hátrányt. Így nem mondhatom, hogy baszd szájba az ÁVH-s, tetves kurva anyádat! Pedig ha hátrányt okoztatok volna nekik akkor jogosan mondhatnám neked Hargitai elvtárs bácsi, hogy baszd szájba az ÁVH-s, tetves kurva anyádat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!