Ha nem sikerül korlátok közé szorítani a légipárbajt, a végkimenetel borítékolható

2024. szeptember 11. 06:22

Ukrajnában külső szereplők közvetítésére van szükség.

2024. szeptember 11. 06:22
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

Nyitókép: Képernyőmentés

„Durva leegyszerűsítéssel elmondható, hogy a stratégiai bombázás célja nem egy bizonyos csata megnyerése, hanem a befolyás gyakorlása a háború egészére. Ami a bombázást stratégiaivá teszi, az nem az alkalmazott haditechnika, hanem a hadjárat célja. Taktikai eszközökkel is lehet stratégiai támadást végrehajtani (pl. F-16 kontra iraki atomerőmű), és stratégiai eszközökkel is lehet taktikai célpontokat támadni (pl. B-52 kontra iraki lövészdandárok).

A stratégiai bombázás célpontjai lehetnek: stratégiai jelentőségű katonai létesítmények (pl. az ukrán GUR főparancsnoksága), stratégiai jelentőségű kettős felhasználású létesítmények (pl. a Kijevet ellátó Trypilliya erőmű), stratégiai fontosságú civil létesítmények (pl. kormányzati negyedek és ipartelepek), a civil lakosság morálja, illetve a civil lakosság maga.

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a stratégiai bombázó-hadjáratok egyik velejárója a célpont-eszkaláció. Az eszköz hatékonyságának inherens korlátai és/vagy a frontokon kialakult patthelyzet arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy fokozatosan egyre alacsonyabbra helyezzék a humánum mércéjét. Az a stratégiai bombázó-hadjárat, amely specifikus katonai célpontok támadásával kezdődik, általában a civil lakosság elleni általános támadások irányába eszkalálódik.

Ebben a folyamatban igen nagy szerepet játszik a tévedés is. Amikor egy olyan bomba, amit egy 100%-ig legitim katonai célpontra vetettek, tévedésből egy civil célpontra zuhan, akkor a válaszcsapás célpontjai már eleve civil célpontok lesznek. Ez az eszkalációs spirál érvényesült többek között a második világháborúban a britek és a németek között. Napjainkban ugyanezt az eszkalációs dinamikát látjuk Oroszország és Ukrajna között is működésben.

Ha nem sikerül korlátok közé szorítani a két ország közötti stratégiai légipárbajt, a végkimenetel borítékolható. A tény hogy a háború leállítása itt és most nem megvalósítható, nem ment fel minket az alól, hogy megpróbáljuk bizonyos korlátok közé szorítani. Ehhez pedig külső szereplők közvetítésére van szükség. Hogyan is írta anno Bertold Brecht? A rosszért amit tettél, meg tudsz bocsátani magadnak, a jóért viszont amit megtehettél volna , de nem tettél meg, soha.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. szeptember 12. 19:01
a zold koboldot rugjak picsan a gazdai hogy most mar eleg volt.
Akitlosz
2024. szeptember 12. 17:18
"külső szereplők közvetítésére van szükség." Ennek a kinyilatkoztatásából még nem lesz semmi. Esetleg ki lehetne nevezni egy rendkívüli ENSZ nagykövetet, vagy pápai nunciust, akinek az lenne a dolga, hogy folyamatosan ingázik és közvetít Kijev és Moszkva között. Arra hiába várnak, hogy a két háborúzó fél együtt kérjen fel valakit. Az ENSZ-nek ez lenne a dolga elvileg, de régóta súlytalan, már-már felesleges az egész szervezet.
magyar-robert
2024. szeptember 12. 13:24
a fajtádat kellene az usában rákényszeríteni , hogy hagyják kipusztulni az ukránokat és hosszútávú béke lenne európában
Graf
2024. szeptember 12. 13:06
Akár hogy is van nekem csalódást okozott a vörös hadsereg. Az FSB meg GRU csődöt mondott, hibás jelentést adtak Putinnak az ukrán helyzetről mely szerint ugyanolyan séta lesz ez a lépés is mint a Krím elfoglalása volt. Súlyosan tévedtek melynek következtében nagyon sok orosz katona hal meg. Az ukrán veszteségekről nincs komoly becslés, mindkét oldalon vakítanak. Szerintem Putin megbánta, hogy belekezdett ebbe háborúskodásba , akármi is lesz a vége orosz győzelem esetén is csak a szarba csaptak bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!