Fordulat Franciaországban: megszavaztatná a népet a migrációról az új belügyminiszter

2024. szeptember 30. 19:58

Kemény szavakra sarkallta az újabb migránsbűncselekmény.

2024. szeptember 30. 19:58
null

Nyitókép: Bertrand GUAY / AFP

Nem maradt politikai következmény nélkül a „francia Solingen”: miután Párizs közelében egy korábban már nemi erőszakért elítélt, Franciaországból kiutasított, mégis az országban tartózkodó megerőszakolt és meggyilkolt egy 19 éves, Philippine nevű ifjú hölgyet, az újdonsült belügyminiszter, Bruno Retailleau kemény interjút adott a migrációról.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszter szavait a European Conservative szemlézte.

Retailleau a Nicolas Sarkozy pártjából kialakult jobbközép Köztársaságpártiak szenátusi frakcióvezetője volt miniszteri kinevezése előtt, és mindig is kemény hangon kritizálta a francia bevándorláspolitikát.

Az interjúban fő állítása az volt, hogy népszavazást kezdeményezne a bevándorlásról.

Retailleau úgy fogalmazott: azt gondolja, a francia társadalom elért „egy egyensúlytalansági pontot, ahol a szabályok kezdik inkább védeni a veszélyes egyéneket, mint a társadalom áldozatait”. Leszögezte, hogy számára, akárcsak franciák milliói számára a bevándorlás nem lehetőség.

Az ügyben népszavazást kezdeményezni egyelőre alkotmányellenes, korábban ugyanakkor Marine Le Pen Fidesszel szövetséges pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) is lépett már fel ilyen követeléssel. Retailleau a jogi akadályok kapcsán arról beszélt, hogy érdemes volna kibővíteni a népszavazásra bocsátható témák sorát a bevándorlással, hiszen „a bevándorlás azon jelenségek egyike, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták az elmúlt ötven évben a francia társadalomra, miközben a franciáknak sosem volt lehetőségük kifejezni róla véleményüket”. 

A miniszter bejelentette további terveit is a bevándorlás jogi szabályozásának megváltoztatására: ismét büntető törvénykönyvbe venné az illegális tartózkodást, és engedélyezné, hogy a deportálandókat hosszabb ideig tartsák őrizetben.

Megkérdőjelezte a multikulturalizmus előnyeit is: szerinte „a multikulturális társadalom azzal a kockázattal jár, hogy multirasszista társadalom is lesz. Itt most óvatosan fogalmaztam.”

A francia baloldal természetesen azonnal felháborodott a miniszter állításain. Boris Vallaud, a szocialisták (PS) nemzetgyűlési frakcióvezetője azt a kérdést tette fel, hogy „mi itt a különbség egy RN-es belügyminiszterhez képest?”, frakciótársa, Jérôme Guedj képviselő szerint pedig 

nem azért alakítottunk július 7-én köztársasági frontot, hogy olyan szavakat halljunk, amiket Jordan Bardella is elmondhatott volna,

 

Ezt is ajánljuk a témában

ha őt választották volna miniszterelnöknek”. A macronista Prisca Thevenot korábbi kormányszóvivő szerint az RN malmára hajtja a vizet az, aki nem tesz különbséget az illegális és a legális bevándorlás között.

A francia jobboldalon egyszerre viszonyulnak lelkesen és óvatosan Retailleau szavaihoz, és hiszik, ha látják. Marine Le Pen unokahúga, az ECR-be tartozó Visszahódítás párt EP-képviselője, Marion Maréchal például az X-en úgy fogalmazott: „Nehéz nem egyetérteni Bruno Retailleau szavaival. A szavak bizonyosan jólesőek, de mi a tettekre várunk. A következő Philippine-t nem lehet majd interjúkkal megmenteni!”

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 22:19
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­­i­­­ ­p­u­­­n­c­­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Robert-N
2024. szeptember 30. 22:16 Szerkesztve
somatic335 - Legyetek bátorak 2024. szeptember 30. 22:08 "Csúcson a bevándorlók száma, 2010 óta 514 ezren jöttek Magyarországra. Egyre több külföldi találja vonzónak Magyarországot, legalábbis erre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb – egyelőre csak előzetesen becsült – adatai. 2023-ban 61 350 külföldi állampolgár vándorolt be Magyarországra." ---- És ebből hány a kecskebaszó te hülye buzi? Na? https: //www.portfolio.hu/krtk/20240214/ime-a-szamok-ennyi-bevandorlo-el-pontosan-magyarorszagon-es-az-eu-ban-668589#
somatic335 - Legyetek bátorak
2024. szeptember 30. 22:08
"Csúcson a bevándorlók száma, 2010 óta 514 ezren jöttek Magyarországra. Egyre több külföldi találja vonzónak Magyarországot, legalábbis erre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb – egyelőre csak előzetesen becsült – adatai. 2023-ban 61 350 külföldi állampolgár vándorolt be Magyarországra."
luisbathhelena
2024. szeptember 30. 22:02
Teljesen mindegy. Nektek már meszeltek....10% fölött nincs mit csinálni. Az egész pofázás, duma , pótcselekvés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!