Felfordult a világ: elment a pápa a katolikus egyetemre, és olyat mondott, hogy azonnal elhatárolódtak tőle

2024. szeptember 29. 15:56

Csodálatos pillanatokat él meg az egyház.

2024. szeptember 29. 15:56
null

Nyitókép: Filippo MONTEFORTE / AFP

Ferenc pápa szombaton beszédet tartott a Leuveni Katolikus Egyetemen, annak 600. évfordulóján. A beszédben nagyrészt az éghajlatváltozás elleni küzdelemről esett szó, de válaszolt az egyházfő a hozzá érkezett kérdésekre is, többek között a nők a katolikus egyházban betöltött szerepéről.

Arra a kérdésre, hogy „az egyház történelme alatt visszatérően láthatatlanná tették a nőket, mi a helyzet most velük az egyházban?”, Ferenc pápa azt válaszolta, hogy 

a nőiesség „a gyümölcsöző fogantatásról, a tápláló és éltető odaadásról szól”, „a nő Isten népében egy lány, egy testvér, egy anya”. 

A katolikus egyetem vezetősége ezen teljesen kiakadt, és beleálltak a – saját – egyházuk fejébe a lehető legwokeabb szöveggel:

„egyetemünk helyteleníti Ferenc pápa konzervatív álláspontját a nők társadalomban betöltött szerepével kapcsolatban”, szerintük a pápa válasza determinizál, elhelyezi a nőket előre a társadalmi szerepvállalásban, és „leredukálja” a szebbik nemet „anya-feleség szerepkörre”.

 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2024. szeptember 29. 18:24
Sajnálom katolikus testvéreim úttévesztését, de ugyanezt csinálja az anglikán nemzeti (!) egyház Írországban, pl. a Szt. Patrik székesegyházban Dublinban, ahol az ateistákat és a mindenféle szexuális orientációjúakat is befogadó szeretettel várják. Soli Deo gloria.
tompika-2
2024. szeptember 29. 18:04
Amit Ferenc pápa mondott, mindaz a női lét lényege, valamint annak kiteljesedése, az emberiség jövőjének forrása, alapja. Nem volt benne semmiféle leegyszerűsítés. Az egyetem nyilatkozata után egyetlen szót lesz ildomos kivenni a nevéből és minden a helyére kerül. Legyen a neve ezentúl egyszerűen Leuveni Egyetem. Nincs azzal baj, hogy nem katolikus többé. No ez egyszerűsítés!
Kanmacska
2024. szeptember 29. 17:51
Semmi rosszat nem mondott a pápa. A nők életében valóban a család központi szerepet játszik. Ez nem redukáció. A család legtöbbször nem akadálya az önmegvalósításnak, hanem része annak.
Ez D-dúr és e-moll
2024. szeptember 29. 17:49
"T. Péter ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. szeptember 29. 17:09 Mint már beszéltünk róla, természetesen a saját életedben be is tilthatod. A kérdés mindössze annyi, hogy más életébe van-e beleszólásod, és főleg, hogy milyen alapon és jogon." Már hogyne volna beleszólásom más életébe, ahogy másoknak is az enyémbe. Törvények szabályozzák az életünket, amiket így-úgy szavazók által legitimált törvényhozók alkottak. E törvények jelentős részével nem értek egyet, mégis kénytelen vagyok betartani azokat, azaz, mások által rám kényszerített keretek között kell élnem az életem. Ami pedig a magzatgyilkosságokat illeti, ott különösen nyilvánvaló ez a helyzet. A művi abortusz-vita erkölcsileg értelmezhetetlen és gyakorlatilag lefolytathatatlan, mivel a művi abortusz liberalizálásának hívei meggyilkolják az ellenérdekelteket, így vitaszituáció sem alakulhat ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!