Elszámoltatná Kínát, és Oroszországnak is odapörkölne Dánia miniszterelnöke

2024. szeptember 25. 21:10

Mette Frederiksen Kína felelősségét firtatta az ukrajnai háborúban.

2024. szeptember 25. 21:10

Nyitókép: Getty Images / Pier Marco Tacca

 

Mette Frederiksen, dán miniszterelnök Kínát kritizálta, amiért szerinte az ázsiai ország támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, és azzal vádolta Pekinget, hogy nem tartja be a nemzetközi szabályokat – írta a Politico.

A portálnak adott interjújában Frederiksen Kínát egy csoportba sorolta Oroszországgal, Észak-Koreával és Iránnal, szerinte ennek a négy országnak a „szoros együttműködése” hatalmas globális következményekkel jár. 

„Nem hiszem, hogy Oroszország képes lenne háborút vívni immár két és fél éve Kína segítsége nélkül” – mondta. Hozzátette, hogy Kínát „felelősségre kell vonni” a háborút érintő tevékenysége miatt. Hozzátette, Pekingnek politikai következményekkel kell számolnia. „Nem lehet egyrészt hagyni, hogy Oroszország megtámadjon egy másik európai országot, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna” – mondta.

Frederiksen az EU és Kína közötti gazdasági kapcsolatok „újragondolására” is felszólított. A dán kormányfő hozzátette, ebben a témában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is osztja a nézeteit. 

Figyelmeztette továbbá a nyugati szövetségeseket, hogy „lássanak tisztán” Oroszország szándékait illetően, és támogatásáról biztosította azt a tervet, miszerint Ukrajnát segíteni kellene abban, hogy nyugati nagy hatótávolságú fegyverekkel csapást mérjenek mélyen Oroszországon belül. „Nem hiszem, hogy Ukrajna képes lesz megnyerni ezt a háborút, hacsak nem adunk nekik valami erősebbet, ami azt jelenti, hogy feloldjuk a korlátozásokat és megadjuk nekik a nagy hatótávolságú rakétákat” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2024. szeptember 25. 23:14
Már megint egy fing ország akar "odapörkölni", ráadásul egyszerre 2 (!) gigahatalomnak... Hát akkor tegye meg ! :)) Amúgy az egész Nyugat onthatja a fegyvert, pénzt és mindent Ukrajnának, de az oroszokat senki nem támogathatja. Mert ők így képzelik. Szánalmas... :))
Csigorin
2024. szeptember 25. 23:13
most biztos almatlanul forgolodnak Pekingben es Moszkvaban... nem lennek a helyukben reggelig tart mig kirohogik magukat
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 22:41
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­k­e­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­­­x­­i­ ­­p­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
SyncBaer
2024. szeptember 25. 22:40
Az a szerencséje. hogy Kínában nem tudják megállapítani, hogy melyik szállodában lakhatnak a magukat dánoknak nevezők. De ha még ugrál és komolyan veszik, lehet, hogy olyan politikai és gazdasági választ kap Dánia, hogy önként és dalolva elkezd fegyvereket szálítani az oroszoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!