Elővette Ficót a New York Times – hogy, hogy nem Orbán Viktor is szóba került

2024. szeptember 13. 21:21

Szlovák ellenzéki vezetők szerint a Fico-kormány célja nem más, mint a bosszú.

2024. szeptember 13. 21:21
Slovak PM Robert Fico's first visit to Handlova since assassination attempt months ago

Nyitókép: Robert Nemeti / AFP

Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico, a májusi merényletkísérlet után visszatérve munkájához, átfogó tisztogatásba kezdett azok között, akiket politikai ellenségeinek tart – véli a The New York Times. Fico az elmúlt hetekben korrupcióellenes ügyészeket, kulturális vezetőket, újságírókat és másokat mentett fel, akiket felelősnek tart a „gyűlölet és agresszió” légkörének kialakulásáért, amely szerinte az ellene elkövetett támadáshoz vezetett.

Ezt is ajánljuk a témában

Fico támogatói üdvözlik ezt a lépést, amelyet régóta esedékes megtisztulásnak tartanak, ám kritikusai úgy látják, hogy ez egy bosszúszomjas támadás mindazok ellen, akik a miniszterelnök és szövetségesei politikai ellenfelei. Pozsonyban a miniszterelnök ellenzői azt mondják, Fico szándéka a kritikus hangok elnyomása, 

és Szlovákiát Viktor Orbán Magyarországához hasonló illiberális útra tereli  

– aggódik az amerikai újság szerzője.

Felidézik, hogy Robert Fico Orbán Viktorhoz hasonlóan elítélte a nyugati országok Ukrajnának nyújtott katonai támogatását. Az ellenzéki vezetők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány célja nem más, mint bosszúállás és a Smer párt politikusainak megmentése az igazságszolgáltatás elől. 

A szlovák kormány azonban kitart amellett, hogy a tavalyi választási ígéreteiket teljesítik, és változtatásokat vezetnek be az országban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
time
2024. szeptember 14. 11:27
És egyáltalán - hogy mert életben maradni?!
Proxima Centauri
2024. szeptember 14. 11:18
Igazságtalan voltam - a hazudós malinahedviggel szemben is ugye milyen korrektûl járt el.
kbs-real
2024. szeptember 14. 10:16
Azt mondja: "korrupcióellenes ügyészek". Ez egy külön szakma; vagy esetleg vannak olyan ügyészek, akik nem ellenzik a korrupciót?
Lajoss
2024. szeptember 14. 10:13
A két kelet-európai szellemi fogyatékos…😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!