Churchillhez és Napóleonhoz hasonlította Orbánt a The Economist

2024. augusztus 23. 09:33

Az is kiderült, hogy milyen szempontok alapján vette górcső alá a lap az államférfiakat.

2024. augusztus 23. 09:33

Nyitókép: Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Minden politikai karrier kudarccal végződik – állapítja meg summásan az Economist. A lap szerint Európában a hivatalból egyszer kicsúszott nemzeti vezetők kasztja a nyugdíjazás elkerülésével és egy másodszori (vagy harmadszori) hatalomra való visszatéréssel tette le a névjegyét. A lap Donald Trump lehetséges hatalomba való visszatérése kapcsán vizsgálja a témát és megállapítja, hogy Donald Trump esetleges második visszatérése az elsőt a bölcs és mérsékelt kormányzás időszakának fogja mutatni.

A lap olyan híres történelmi visszatérők, mint Napóleon, Churchill és Charles de Gaulle után Orbán Viktort és Robert Ficot veszi górcső alá,

akik a második és a harmadik hivatali idejüket arra használták fel, hogy aláássák a jogállamiságot – mármint, az Economist szerint. Trump kritikusai szerint a volt amerikai elnök könnyen utánozhatja majd a későbbiek során őket. A lap megjegyzi, ironikus módon mindketten (mármint a magyar és a szlovák miniszterelnök) valamikor mainstream liberálisok voltak, amikor Magyarországot a NATO-ba, Szlovákiát pedig az eurózónába vezették. Miután a választási vereséget követően újra visszatértek, mindketten sokkal jobban átérezték az állami gépezet működését. A lap szerint azonban a két politikus nem a közjó szolgálatában tért vissza, visszatérésük egyetlen oka pedig az volt, hogy okosabbak lettek a fékek és ellensúlyok megkerülésében.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2024. augusztus 25. 08:10
Az economist hülye? Ezt az okfejtést ki veszi be?! Ráadásul ott vannak a tények.
tölgy
2024. augusztus 24. 19:02
2010-ben - és azóta is - OV egyetlen bűne az, hogy sikeresen kiszabadult a guillotine alól, ahová a böszme és a libatolvaj lökte és folyamatos - mondhatni töretlen - fejlődést generált a biztonság szigetévé vált Magyarországon. Fico már azzal megsértette a fejlettnyugat által követelt jogállami normákat, hogy újra hatalomra került és ezt csak tetézte azzal, hogy 5 golyóval a testében nem szenderült jobblétre.
Mich99
2024. augusztus 24. 10:48
The Economist = FOS.
Mich99
2024. augusztus 24. 10:45
Orbán 2010-es visszatérése nem éppen egy rövid, elbukott próbálkozás volt! Hanem egy SIKER, ami még ma is tart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!