Egy ábrán a zöld átállás önáltatása: a világ szenet, olajat és gázt használ

2024. szeptember 16. 06:13

Elgondolkodtató.

2024. szeptember 16. 06:13
null

Kép forrása: Facebook

Az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője, Sebestyén Géza megdöbbentő ábrát tett közzé a Facebook-oldalán arról, hogy a zöld átállás milyen, szinthe megoldhatatlan kihívás elé állítja a világot.

„Egy szomorú ábra arról, hogy bár sokat hallunk a zöld átállásról, a világ nagy része ma is főleg szenet, olajat és gázt használ, ha energiára van szüksége” 

– írja, miközben a lehető legkomolyabb tanulmányra hivatkozik.

Egyik hozzászóló találóan úgy foglalta össze a helyzetet, hogy 

„jobb szembenézni a valósággal, mint álmokat dédelgetni.”

Íme, a bejegyzés és az ábra:

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 16. 12:30
A masik nagy furmany a megujulokban, hogy okosan kell koltseget es megterulest szamolni. Jellemzo modon ugy, hogy az ellatasbiztonsag garantalasanak koltseget masra kell tolni, externalizalni kell. A napelemes (akar csak egy haztaji tetoeromu "beruhazojat" vesszuk) telepit X millioert egy napelemet, es ezzel kipipalva a beruhazas, az egyetemes szolgaltato meg adjon villanyt, amikor kell , amikor a nap nem sut, vagy nem fu a szel. Na, de aki gazeromuvet, vagy atomeromuvet epit az sem hobbibol teszi, belathato idon belul megterulest es profitot var el (joggal). Am egy gazeromu a napi 4-8 ora mukodessel lassan hozza meg a befektetett penzt, mert a gaz ugyan nem fogy, de minden egyeb koltseg jelentkezik. Atomeromunel raadasul muszaki kenyszerek is vannak, a manoverezhetoseg nem 0-100% kozott ertelmezendo es ha nem tudnak az ido 80%-a folott termelni, csak mondjuk 30-50%-on, az kellemetlen koltsegemelkedest hoz magaval es a futoelemek kiegesi foka is lecsokken. Szoval van gond boven...
2024. szeptember 16. 12:16 Szerkesztve
Na igen addig amíg az energia igény gyorsabban nő, mint a megújulók telepítése nem is változik semmi. Igazából abba kell hagyni a növekedést. Magyarán le kell váltani a kapitalizmust.
Kybon
2024. szeptember 16. 12:04
Akkor nincs is szennyezés! Tök nyilvánvaló... (de ha mondjuk mégis lenne 300 éve folyamatosan, akkor a megoldás: valaki keresse meg végre a konnektort a Napon)
2024. szeptember 16. 11:18 Szerkesztve
A zöld energia nem a foszilisok HELYETT hanem azok MELLÉ kell. Mert az energia igény nagyon nő. A mesterséges intelligenciához szükséges számítógéppark áramigénye akkora, hogy az Oracle saját mini atomerőművet épít melléjük. Nem szél vagy nap erőművet. Mert egyébként Bidenné válna a renszerük. Néha kihagyna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!