Eddig komolyan befürödtek az ukránok a Leopard harckocsikkal: a flotta nagy része megsemmisült

2024. szeptember 11. 18:19

A veszteségek nagy része a modern Leopard 2-es harckocsik körében történt, amelyek aktívan részt vesznek a frontvonalon folyó támadásokban.

2024. szeptember 11. 18:19

Nyitókép: Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Az Ukrajnának leszállított Leopard harckocsik jelentős veszteségeket szenvedtek el az orosz haderővel vívott háborúban – derül ki az Army Recognition beszámolójából, amelyet a Portfólió szemlézett. Az Oryx adatai alapján az ukrán hadsereg eddig 43 Leopard tankot vesztett el, ami az összesen szállított vagy szállításra váró 200 harckocsi több mint 20 százaléka. A modern harctéren egyre nagyobb szerep jut ezeknek a nehéz páncélosoknak, de a veszteségeik is arányosan emelkednek.

A legtöbb veszteséget a régebbi típusú Leopard 2A4-esek szenvedték el, melyekből eddig 21 darab semmisült meg vagy sérült meg súlyosan. A modernebb Leopard 2A6-osok közül 12 harckocsi veszett oda, míg a svéd Leopard 2A5-ös verzióból, a Stridsvagn 122-ből 7-et veszítettek el. Ezek a számok drámaiak, különösen annak fényében, hogy Ukrajna eddig 104 Leopard 2-est és 100 Leopard 1A5-öst kapott szövetségeseitől, az utóbbiból további 55 érkezése várható.

Az adatok rávilágítanak egy fontos összefüggésre: a veszteségek nagy része a modern Leopard 2-es harckocsik körében történt, amelyek aktívan részt vesznek a frontvonalon folyó támadásokban. 

A régebbi Leopard 1-esek ezzel szemben többnyire a másodvonalban szolgálnak, ezért kisebb arányban érik el őket a súlyos károk. 

A Leopard 2-es harckocsik körében a veszteségráta meghaladja a 40 százalékot, míg a svéd Stridsvagn 122-eseknél ez az arány kiugróan magas, eléri a 70 százalékot.

Az adatok alapján nem a Leopard harckocsik hibáiról van szó, hanem arról, hogy a modern háborús környezetben – különösen az ukrajnai konfliktusban – a páncélos járművek rendkívül kiszolgáltatottak a fejlett páncéltörő eszközöknek és drónoknak. Ezek az eszközök mindkét oldalon nagy hatékonysággal képesek megsemmisíteni még a legmodernebb harckocsikat is. 

Bár a Leopard harckocsik veszteségei jelentősek, ez nem jelenti azt, hogy ezek a tankok ne lennének hatékonyak. A német gyártású Leopardok a 2023-as év eleje óta az ukrajnai háború legkeményebb frontvonalain harcolnak, ahol minden nap szembesülnek az orosz tüzérséggel, drónokkal és páncéltörő rakétákkal. Az ilyen intenzív harci környezetben nem meglepő, hogy a veszteségek száma magas, ám a Leopardok továbbra is kulcsszerepet játszanak Ukrajna védelmében.

A modern hadviselés világában, ahol a drónok és a páncéltörő fegyverek egyre nagyobb szerepet kapnak, a hagyományos páncélosoknak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 12. 18:55 Szerkesztve
Azért a köpcös cigó alaposan bevásárolt ebből a halom semmitérő német fosból. Is. Kijött beöle lölőnek egy új maszek repcsi, a yachtja és a helikoptere mellé.
herceg-3
2024. szeptember 12. 09:52
"Eddig komolyan befürödtek az ukránok a Leopard harckocsikkal" Magyarország is befürödne velük! Ne legyen illúziója efelől senkinek!
abcd2k
2024. szeptember 11. 21:07
A nehéz harckocsi nem való városi viszonyok közé, a nehéz harckocsi nem való nehéz terepviszonyok közé. Akkor meg mi a fenére való? Kérdezi a hülyegyerek. Az első VH főpróbája az amcsi polgárháború volt, a második VH főpróbája az első VH. A harmadik VH főpróbája most az ukránoknál zajlik. Akik a nehéz, hagyományos haditechnikába ruháztak be, azok kiveszik a pénzüket.
atti64
2024. szeptember 11. 20:20
A HÁBORU ISMÉTLI MAGÁT UGYANAZ MINT 80 ÉVE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!