Döntöttek a migránsok: éhségsztrájkba kezdtek Európa egyik legforgalmasabb nemzetközi repülőterén

2024. szeptember 23. 20:31

„Menedékre van szükségük, nem kitoloncolásra” – többek között ez a felirat szerepel a transzparenseiken.

2024. szeptember 23. 20:31
The Congress of Deputies of Spain is admitting a Popular Legislative Initiative (ILP) for the regularization of foreigners living and working in the country. The proposal is being approved with 210 votes in favor and 33 against. The initiative is supported by more than 611,821 signatures. The measure is expected to end the violation of the fundamental rights of half a million migrants in Madrid, Spain, on April 9, 2024.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Francesco Militello Mirto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Éhségsztrájkolnak az illegális migránsok a madridi repülőtéren. Szaharai származású emberek mintegy 29 fős csoportja arra panaszkodik, hogy egészségtelen körülmények között tartják őket fogva hetek óta a Barajason, és azt követelik Spanyolországtól, hogy teljesítse kötelezettségét és adjon számukra menedékjogot – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Tóth Brigitta.

Fontos megjegyezni, hogy a repülőtér Európa ötödik legnagyobb forgalmú légikikötője. Ma Ibéria kapuja a Föld többi része, főként Latin-Amerika felé.

A beszámoló arra is kitért, hogy a tiltakozást több Madridban élő rokonuk is támogatja, akik hétvégén a belügyminisztérium épülete előtt gyűltek össze, hogy követeljék hozzátartozóik kiengedését a reptérről.

Mint kiderül, attól tartanak, hogy kitoloncolják őket, így a transzparenseiken olyan feliratok szerepeltek, mint például „menedékre van szükségük, nem kitoloncolásra”.

A reptéri várószobákban fennálló embertelen körülményekre is felhívták a figyelmet. Állításuk szerint az ott tartott emberek nem látnak napfényt, ráadásul ágyi poloskákkal kénytelenek együtt élni, ami miatt mindannyian tele vannak csípésekkel. Szerintük felháborító, hogy rokonaikat az őket sújtó bizonytalanság mellett ilyen higiéniai körülmények között tartják bezárva.

A lap úgy tudja, hogy állítólag egy összesen negyvenfős csoport menedékjogáról van szó, akik között nők, gyerekek, idősek vannak, valamint egy rákos beteg is.

Közülük 29-en vállalták, hogy éhségsztrájkba kezdenek, hogy elérjék céljukat és elkerüljék a deportálást.

Úgy tudni, hogy mindannyian Marokkóból menekültek el Spanyolországba, mert ott aktivista tevékenységük miatt üldözték őket, ezért nem térhetnek vissza. Szerintük a spanyol kormány nem veszi figyelembe különleges helyzetüket, sem az általuk bemutatott bizonyítékokat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2024. szeptember 23. 22:19
"Döntöttek a migránsok: éhségsztrájkba kezdtek Európa egyik legforgalmasabb nemzetközi repülőterén" A spanyoloknak úgy 2 hónap múlva kéne szóba állniuk ezekkel az éhség sztrájkolókkal. 🤭
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 22:12
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­k­e­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­x­i­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Hohokam
2024. szeptember 23. 22:08
.... kellő türelemmel és az éhségsztrájk eredményességének elmozdításával előbb-utóbb ez egy önmegoldó probléma lesz...
nempolitizalok-0
2024. szeptember 23. 22:02
Nincs elég luxuslakás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!