Diadalittas bejelentést tettek az oroszok a háborúval kapcsolatban

2024. szeptember 16. 17:17

Uszpenovka és Borki község orosz kézen van már.

2024. szeptember 16. 17:17
null

Nyitókép: Vladimir Aleksandrov / ANADOLU / Anadolu via AFP

Visszafoglalta az orosz hadsereg a kurszki régióban lévő Uszpenovka és Borki községet – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 18-ban, Kurszk megyében pedig ötben nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások számát. Az utóbbi régióból elrendelték két járás polgári lakosságának kötelező kitelepítését. 

A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig több mint 350. 

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek között egy katonai reptér infrastruktúráját, valamint egy dróngyárat, négy hozzá tartozó raktárhelyiséggel, hét tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és három vontatott tarackot, egy francia HAMMER irányított légibombát, cseh Vampire sorozatverők 20 rakétáját, továbbá 13 drónt. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betörő ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között két harckocsit és 11 páncélozott harcjárművet veszítettek. A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán fél az augusztus 6-án indított támadás során több mint 13 800 embert, 115 harckocsit, 44 gyalogsági harcjárművet, 91 páncélozott személyszállító járművet, 729 páncélozott harcjárművet, 439 gépkocsit, 98 tüzérségi löveget és 28 sorozatvetőt veszített. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod városban nyolc, a luhanszki Szvatovében pedig négy civil sebesült meg. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) donyecki regionális parancsnoksága közölte, hogy egy robbanótöltetet szállító ukrán FPV-drón óvodát támadott meg Donyeck város Kirov kerületében. A szerkezetet elfogták, majd felrobbantották. Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) hétfő közleményt adott ki, amely szerint egy ukrán-amerikai provokáció előkészületeiről értesült. Ennek célja elhitetni, hogy gyermekintézményt – kórházat vagy óvodát – sok halálos áldozatot követelő orosz rakétacsapás ért. Az SZVR szerint a megrendezett támadás a szándékok szerint széleskörű médiavisszhangot keltene, ami megerősítené az ukrán fegyveres erők harci szellemét, megrendítené a globális Dél országainak bizalmát, és alapot adna a nyugati rakétákkal végrehajtandó mélységi csapások engedélyezéséhez. 

Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter hétfőn arra utasította Viktor Goremikint, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének vezetőjét és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vizsgálja ki a déli katonai körzet 87. önálló lövészezredének két katonája, a hívójele szerint Erneszt és Goodwin „haláláról szóló értesülésekkel kapcsolatos helyzetet”. A közleménnyel kapcsolatos újságírói kérdések megválaszolását Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a katonai tárca hatáskörébe utalta.

Peszkov provokációnak minősítette, hogy Kijev meghívta az oroszországi Kurszk megye ukrán megszállás alá került részébe az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőit.

(MTI) 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 16. 19:35
Csupa jó hír! Pusztul a hohol és a zsidó.
maki99
2024. szeptember 16. 19:16
…tör előre a hadsereg…
Bitrex®
2024. szeptember 16. 18:59
Talán nem ártana egy odaillőbb képet keresni! Uszpenovka és Borki községekben együtt nem laknak annyian, mint ebben a képen látható panelházban.
VeressZoltán
2024. szeptember 16. 18:58
"Uraim, a hordó nem áll meg!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!