Csökkentette az irányadó dollárkamatot a Fed, így vélhetően a Magyar Nemzeti Banknak is folytatni kell a kamatvágást

2024. szeptember 18. 20:53

A döntés hatással van az európai és a magyar kamatokra is.

2024. szeptember 18. 20:53
null

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a többségi piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 4,75-5,00 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamat-tartományt szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén – közölte az MTI.

A döntés indoklásában a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) közölte, hogy egyre jobban bízik a 2 százalékos inflációs cél elérésében, úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai nagyjából egyensúlyba kerültek.

A gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, a bizottság ezért kettős mandátumának mindkét oldalát érintő kockázatokat szoros figyelemmel kíséri. 

A bizottság elkötelezett a maximális foglalkoztatás támogatása és a 2 százalékos inflációs cél elérése mellett 

– tette hozzá.

Az irányadó kamatcélsáv további kiigazításaihoz a bizottság gondosan értékelni és mérlegelni fogja a beérkező adatokat, a kilátások alakulását és a kockázatok egyensúlyát – fogalmaz a Fed honlapján kiadott közlemény.

A döntés hatással van az európai és magyar monetáris politikára is. Az irányadó dollárkamat fontos szempont az Magyar Nemzeti Banknak a kamatvágási mozgástér kapcsán, 

így vélhetően a Matolcsy György vezette testületnek is folytatnia kell a csökkentést. 

Mint megírtuk: a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – a folyamatos kamatvágások után – agusztusban érintetlenül hagyta az alapkamatot, így az változatlanul 6,75 százalék.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kamatdöntés: nem változtatott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa érintetlenül hagyta az alapkamatot keddi ülésén, így az változatlanul 6,75 százalék. A jegybank döntését a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője értékelte.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. szeptember 19. 04:31
A FED-et időszerű államosítani, hogy ellenőrizhető legyen. Véget kell vetni a jenki zsákmányszerző háborúknak ezen a bolygón!
Bitrex®
2024. szeptember 18. 21:59
Mi közünk a zsidók játékpénzéhez?
Skywalker_bp
2024. szeptember 18. 21:55
Vegyetek devizát. Ha az MNB kamatot csökkent, a forint árfolyamának pápá!
Akitlosz
2024. szeptember 18. 21:22
A fél világ vagy az egész a FED-hez igazodik. Még az állítólag szuverenisták is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!