Brutális felvételek: a környező országokban egyre durvább az árvízhelyzet

2024. szeptember 17. 13:06

Több országban emberéleteket is követelt az ítéletidő.

2024. szeptember 17. 13:06

Nyitókép: Joe Klamar / AFP

A vezető hírportálok is kiemelten foglalkoznak az európai árvízhelyzettel, a BBC és a Guardian is élő tudósításban számol be a Magyarország régióját is súlyosan érintő eseményekről. A Magyar Nemzet is készített is összeállítást, melyből többek között kiderült, Kordian Kolbiarz, a lengyelországi Nysa polgármestere arra kérte az embereket, hogy 

hagyják el otthonaikat és menjenek magasabban lévő helyekre. 

Az intézkedés 44 ezer embert érinthet. A település vezetője szerint fennáll annak a veszélye, hogy átszakad egy gát, és a közeli tóból hatalmas mennyiségű víz zúdul a városra.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök elmondta, hogy egymilliárd zlotyt (mintegy 92 milliárd forintot – szerk.) különítenek el az árvízkárosultak számára az országban, hozzátéve, hogy Lengyelország is pályázik az uniós segélyalapokra. Tusk kijelentette: kormánya természeti katasztrófát hirdetett.

A védekezési munkáról készült felvételt alább tekintheti meg:

Emberéleteket is követelt az ítéletidő

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az elmúlt napok pusztító áradásai több emberéletet is követeltek. 

 Az áldozatok száma hétfőn legalább 17-re emelkedett, 

Romániában hét halálos áldozatot erősítettek meg. 

Ausztriából, a Cseh Köztársaságból és Lengyelországból is érkeztek hírek halálesetekről.

Vannak, akiknek egy életük munkája veszett oda

Falvak és városok is víz alá kerültek Kelet-Romániában. Emil Dragomir, Slobozia Conachi polgármestere azt nyilatkozta, pusztító volt az áradás.

„Ha itt lennél, sírnál. Az emberek kétségbeestek, az egész életük munkája veszett oda, vannak, akiknek csak a ruhájuk maradt meg”– mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Értelemszerűen Szlovákiát sem kerülte el az ár. 

Pozsony óvárosában, a helyi sajtó szerint a vízszint meghaladta a kilenc métert.

Csehországban fertőzött lehet az ivóvíz

Az összeállításban kiemelték, hogy a legtöbb csapadék Csehországban hullott. Az északkeleti 

Jesenik városában csütörtök reggel óta 473 mm csapadék hullott, ami az átlagos havi csapadék ötszöröse.

A cseh tűzoltóság több faluba is ivóvizet szállított a lakosságnak. Arra kérték az embereket, ne igyanak vizet a csapokból vagy a kutakból, mivel az valószínűleg erősen szennyezett.

Ausztriában a kampányt is leállították a rendkívüli helyzet miatt

Az osztrák helyzetre is kitértek. 

St. Pölten városában négy nap alatt több eső esett, mint az eddigi legcsapadékosabb ősz folyamán, 

1950-ben.

Karl Nehammer kancellár elmondta, hogy a fegyveres erőket is bevetették, hogy segítséget nyújtsanak az esőzések által sújtott régióknak. 

Az osztrák klímaügyi minisztérium közölte, 

300 millió euró helyreállítási forrást bocsátanak rendelkezésre.

 A legtöbb párt pedig leállította a kampányát a kevesebb mint két hét múlva esedékes szövetségi választásra – írta a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 18. 05:00
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
ptrfarkas43
2024. szeptember 17. 16:58
Zselé sárgul, terelődik a figyelem. Ki küldhette Boriszt?
gegrolla
2024. szeptember 17. 16:41
Köcsög időjárás, rohadjon meg az összes ilyen kibaszott ciklon...
herden100
2024. szeptember 17. 16:23
TEHÁT: Mi Atyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/cikkek SZERINTEM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!