Brüsszelből a friss hír: az EU iskolájában meghosszabbítják Bicskéig a magyar telefontilalmat

2024. szeptember 06. 16:29

A Belügyminisztérium álmodni sem mert ilyen szigorú szabályokról.

2024. szeptember 06. 16:29
Telefon, illusztráció. Fotó: Foundry Co from Pixabay

Nyitókép: Foundry Co from Pixabay

Úgy tűnik, szezonja van az iskolai telefontilalomnak: nem sokkal a vonatkozó magyar szabályozás szigorítása után, szeptember 4-i hatállyal

egy ennél sokkal szigorúbb szabályozást vezetett be az Európai Unió saját iskolahálózata, a Schola Europæa az egyik nagy brüsszeli iskolájában.

Az elsődlegesen EU-s alkalmazottak gyerekeit képző, Brüsszel Uccle és Berkendael negyedeiben működő 1.sz. Brüsszeli Európai Iskola (EEB1) a minden EU-s iskolában kötelező angol, francia és német tannyelvek mellett dán, magyar, olasz, lengyel, spanyol, szlovén, lett és máltai EU-bürokraták csemetéit neveli.

Az iskola a szigorításról szóló közleményében azt írja: szabályaik módosítására a telefonok „egészségre, jó közérzetre és kognitív képességekre, köztük a gyerekek és kiskamaszok koncentrációs képességére” gyakorolt, tudományosan kimutatott hatása miatt került sor, valamint azért, mert az EU egyre több tagállamában léptek életbe hasonló szabályok. 

A szabály lényege, hogy „személyes mobiltelefonok az 1. sz. Brüsszel Uccle-Berkendael Európai Iskolában nem megengedettek”, s tilos a használatuk az iskolaépületen kívül rendezett programokon, osztálykirándulásokon, tanulmányi kirándulásokon is.

Ezek alól kizárólag a 16 évnél idősebb diákok képeznek részleges kivételt: ők a könyvtárban, az étkezőben és az iskola egy kültéri részén tanulmányi célokra használhatják a telefonjukat, de „fényképek és videók készítése, videojátékokkal való játék, iskolai feladatokon túlmenően online közösségi hálók látogatása” számukra is tilos. A „személyes mobiltelefonok” kategóriájába az EEB1 értelmezése szerint beletartoznak az internetelérésre nem képes butafonok, az okostelefonok, az internetelésre képes okosórák, a hordozható játékkonzolok, a vezeték nélküli fülhallgatók, és „minden egyéb internetelérésre képes vagy nem képes elektronikus tárgy”.

Az iskola erősen ajánlja, hogy

ha a diákoknak „van mobiltelefonjuk vagy más, interneteléréssel rendelkező elektronikus eszközük, azt ne hozzák el az iskolába”,

vagy ha esetleg mégis elhozzák, az iskolába érkezve kapcsolják ki és tegyék biztonságos helyre, mondjuk egy zárható szekrénybe. A készülékek esetleges eltűnéséért, megsérüléséért az iskola felelősséget nem vállal.

A magyar telefontilalom elhíresült ötös cikkelye, amelyre a Madách Imre Gimnázium felmentett igazgatója, Mészáros Csaba hivatkozott, Brüsszelben nem érvényesül: az iskola világosan leszögezi, hogy „a diákok az osztályteremben mobiltelefonjaikat nem használhatják”, s 

a tanárok nem írhatják elő órán a személyes mobiltelefonok használatát”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az iskolavezetés szíve nem enyhül meg azon érv hallatán sem, hogy a diákoknak esetlegesen sürgősen kapcsolatba kellhet lépniük szüleikkel: azt ajánlják, hogy ha a szülő kapcsolatba lépne gyermekével, keresse annak mentortanárát, aki továbbítja majd az üzenetet. A diák pedig alsó tagozatban osztályfőnökéhez, felsőbbéves diákok mentortanárukhoz fordulhatnak, ha szüleikkel szeretnének kapcsolatot létesíteni.

Az iskola a szabályok szigorításától „több társas érintkezést” vár, „diákjaink jobb órai koncentrációját a jobb munkaatmoszféra érdekében”, valamint „hatékonyabb tanítást”. 

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tisztavizet
2024. szeptember 09. 14:06
Vajon mennyire tudott: a jobb módú diákok már beszerezték a második készülékeiket. A működő hülyetelefonjuk meg vígan náluk. Tőlük, maguktól tudom.
pollip
2024. szeptember 07. 06:54
Úgy emlékszem, Gyurcsány kisfia Brüsszelben jár iskolába. Akkor most lehet kezdeni lázadni:-)
Patika
2024. szeptember 07. 04:36
Meglehetősen unom már a sajtos agyontolt, primitív szófordulatait a sajtónak. bicskéig-mutatjuk-nem várt-ide oda.-váratlan-hatalmas-gigantikus-eszméletlen-szívdöglesztő/facsaró/bemarkoló stb (sokk a frázis, ami ráz is annyira, hogy kitör túle a frász is) .
kobi40
2024. szeptember 07. 03:08
Mint mindig is, a Fidesznek, a Fidesz-kormányoknak csapnivaló a kommunikációja! Egyik sem mondja ki, hogy több mint fél Európaban már bevezették a telefon iskolából kitiltását. Csak makognak összevissza, képtelenek megvédeni a jó döntéseiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!