Brit lap: Putyin akkora válaszcsapást adott Ukrajnának, hogy már bánják a kurszki bevonulást

2024. szeptember 07. 18:50

A The Guardian írása szerint a kurszki behatolás jelképes és látványos akció volt, de stratégiailag nem hogy javított, de még sokat rontott is Ukrajna helyzetén.

2024. szeptember 07. 18:50

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij az 50. Ambrosetti fórum megnyitójára érkezik Cernobbióban 2024. szeptember 6-án  /  fotó: Alessandro Bremec / NurPhoto via AFP

A váratlan ukrán ellentámadás Kurszk térségében kétségtelenül felpörgette az ukrán harci morált, és azt üzente Kijev nyugati támogatóinak, hogy a tavalyi kudarcos donbaszi ellentámadást követően az ukrán hadsereg képes még a katonai meglepetésekre, de egy hónappal később már egy jóval kevésbé csodaváró, realista megközelítéssel nézik az ukránok a kialakult helyzetet: 

Moszkva elkezdte megbosszulni a kurszki megaláztatást, és az fájdalmas lesz

 – írja szerkesztőségi cikkében a The Guardian.

A brit napilap emlékeztet: szerdán Lvivben az orosz rakétatámadásban legalább heten meghaltak és 53-an megsebesültek, kedden pedig több mint ötvenen vesztették életüket Poltavában egy katonai kiképző intézményben és kórházban. A múlt hétvégén heten haltak meg Harkivban a bombázásokban. Eközben az oroszok felgyorsították a felmorzsoló taktikát, tolják nyugatabbra a donbaszi frontvonalat, egy fontos ukrán logisztikai központ, Pokrovszk alig tartható már.

Az ukrán társadalom fáradt, a közhangulat romlik, a kormányzat átalakításával erre próbált reagálni Volodimir Zelenszkij.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szavai, miszerint a kurszki ukrán akció rosszat tesz a donbaszi ukrán erőknek, mivel az átcsoportosítások miatt a donbaszi védelmi vonaluk meggyengült, a brit szerző szerint nemcsak az orosz közönségnek szóló magyarázat volt, hanem 

üzenet az ukránoknak is: a művelettel sokat kockáztattak, és annak nagy ára lesz.

A The Guardian cikke hajlik arra, hogy a kurszki akciót maga is így lássa: látványos egyszeri zavarba hozás volt, de hosszútávú stratégiai előnyei nem lesznek. A lap szerint Zelenszkij elnök ügyesen reagált a váratlan háborús helyzetre 2022-ben, belső hatalmát megszilárdította, nemzetközi kapcsolatai megerősítette, ugyanakkor 

a hadiállapot levezénylése szükségszerűen centralizált vezetést igényel, ő pedig egyre inkább egy szűk csapattal irányítja Ukrajnát. 

Februárban leváltotta népszerű hadsereg-parancsnokát, Valerij Zaluzsnyijt, most pedig távozott posztjáról tekintélyes külügyminisztere, Dmitro Kuleba. A brit lap cikke szerint Zelenszkijnek minden karizmájára szüksége lesz, hogy a néhány héten belül esedékes washingtoni vizitjén Joe Biden szövetségét megerősítse hazája mellett, ráadásul közeledik az amerikai elnökválasztás napja, november elején kiderül, hogy Ukrajna továbbra is számíthat-e az Egyesült Államok támogatására.

Ezt is ajánljuk a témában

--

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. szeptember 09. 21:24
Már a brit baloldali FOS-nak is feltűnt, hogy milyen hülyék a náci barátai...
remi
2024. szeptember 08. 16:21
A bloombergen egyébként a gárdiánéhoz hasonló hangvételű cikk jelent meg, nemértik és nemértik és nemértik milyen stratégiai célja volt/van a hoholoknak ezzel. Egyébként hohol kanálisok szerint a kurszki fronton már gyakorlatilag mindenütt védekezésbe szorultak vissza. Ruszki kanálisok szerint meg a hoholok az elit egységeket már visszavonták és ágyútöltelékeket vittek a helyükre. A bloomberg szerint nincs jele annak, hogy a hoholok valóban tartós megszállásra rendezkednének be a történelmi ruszki területen, a ruszki vojenkorok szerint vannak erre utaló jelek. Amúgy az éjszaka poltava megint kapta az ívet, állítólag valami hadianyagot szállító vonatot lőttek szét a ruszkik, mindenesetre a NASA műholdjai hatalmas tüzet mutatnak a vasútállomás környékén.
csakegyittlako
2024. szeptember 08. 14:02
Remélhetőleg a gazdáinak több esze van, és nem engedik neki Moszkvát lőni. Már csak a mi szempontunkból is. Túl közel vagyunk, ha a vén medvének elgurul a gyógyszere, és remegővé válik a keze a bizonyos gomb felett. Mert akkor nem csak ukrajna tűnik el ahogy én gondolom. Így sincs szinte semmi esély, (valamilyen megoldásra) úgy meg egyáltalán nem lesz. És ugye akkor már nem lesz kivel tárgyalni sem.
paracelsus-2
2024. szeptember 08. 07:54
Hát, van ilyen, mikor szopnak a patkányok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!